Tajemniczy skrót SHU określa ostrość papryki. Czy wiesz jak to się oblicza?

Indianie używali kiedyś ostrej papryki jako broni. Podpalali naprawdę ostre kawałki i swoim dymem odpędzali lub znieczulali wroga. Czy wiesz, jak ostra jest papryka? Przestudiuj wykres.

Palność mierzona jest od ponad 90 lat. (SHU – jednostka ciepła Scoville’a = jednostka ciepła Scoville’a). Zmierzył gorąco, rozcieńczając wodą roztwór chili, alkoholu i cukru, aż przestanie się palić. Na przykład, gdy Habanero rozcieńcza się wodą trzysta tysięcy razy, oznacza to 300 000 SHU. Papryki słodkiej nie trzeba rozcieńczać, nie pali się, dlatego ma zero jednostek SHU.

Znane nam „ostre papryczki” mają około 1000 jednostek SHU, popularne Jalapeño aż 8000 SHU, tabasco aż 50 000 SHU, a całkowicie czysta kapsaicyna aż 16 000 000 SHU!

Kapsaicyna

Głównym źródłem ostrej papryki są przedstawiciele grupy substancji zwanych y. Kapsaicyna jest białą, rozpuszczalną w tłuszczach, pozbawioną smaku i zapachu krystaliczną substancją.

Zawartość kapsaicyny w papryce zależy od odmiany, intensywności nasłonecznienia, warunków uprawy, wieku owoców i ich umiejscowienia na roślinie. Najwięcej kapsaicyny znajduje się w częściach, w których nasiona łączą się z miąższem.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Wykres ostrości papryki

Pieprz

SHU

Słodka papryka

0

Pimento, Pepperoncini

100-500

Santa Fe Grande

500–1000

Poblano/Ancho

1000-1500

Rocotillo

1500-2500

Papryczka jalapeno

2500-5000

Chipotle

5 000–10 000

Serrano/Manzano/De Arbol

10 000-30 000

Piquin / Chiltepin

50 000-100 000

Habanero/Scotch Bonnet/Ptasie oko

100 000-350 000

Czerwona Savina Habanero

50 000-600 000

Naga Jolokia

800 000–1 000 000

Dane w tabeli zawierają przybliżoną wartość ostrości papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *