Uwielbiasz ziemniaki i nie wyobrażasz sobie bez nich swojej diety? Oczywiście, że nie, są świetne w każdej postaci. Frytki są doskonałym wyborem. Chrupiącymi, złocistymi kawałkami ziemniaków możesz cieszyć się w każdej restauracji, a także przygotować je w domu. Domowe frytki można przygotować doskonale. Trzeba mieć odpowiednią procedurę. Często zdarza się, że są dość gumowate i mało smaczne. Proponujemy bardzo ciekawy trik z lodem, który został opublikowany na portalu newsy.gotujmy.pl. Zdecydowanie warto przynajmniej spróbować.
Kostki lodu i kilka składników
Przede wszystkim musisz przygotować kilka ważnych składników, które będą Ci potrzebne. W szczególności mowa o:
- 600 gramów ziemniaków,
- ćwierć łyżeczki soli,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki skrobi.
Lód: Zdjęcie autorstwa Pixabay
Przygotowanie jest szybkie i proste
Przede wszystkim obierz ziemniaki i opłucz je pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie ziemniaki kroimy na klasyczne frytki.
Dwa garnki z wodą
W garnku zagotuj wodę i lekko ją posol. W drugim będziesz miał lodowatą wodę z wyżej wymienionymi kostkami lodu. Gdy woda w pierwszym garnku się zamknie, włóż do niego chipsy i gotuj przez 3 minuty. Następnie włóż frytki do garnka z lodowatą wodą. Odczekaj chwilę, a następnie odcedź frytki. Po wyjęciu frytki są już posypane mąką kukurydzianą i doskonale wymieszane. Tak przygotowane frytki należy przechowywać przez 12 godzin w lodówce.
Przygotowanie frytek: Zdjęcie autorstwa Pixabay
Usmażysz smakołyk
Po upływie podanego czasu w garnku dokładnie rozgrzej olej i smaż frytki przez 6 minut. Po usmażeniu frytki odsączamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie ponownie włóż je na gorący olej na 3 minuty. Rezultat będzie doskonały.
Domowe frytki: Zdjęcie dzięki uprzejmości Pixabay