Jak zrobić idealne domowe chrupiące frytki: Kostki lodu w roli głównej

Uwielbiasz ziemniaki i nie wyobrażasz sobie bez nich swojej diety? Oczywiście, że nie, są świetne w każdej postaci. Frytki są doskonałym wyborem. Chrupiącymi, złocistymi kawałkami ziemniaków możesz cieszyć się w każdej restauracji, a także przygotować je w domu. Domowe frytki można przygotować doskonale. Trzeba mieć odpowiednią procedurę. Często zdarza się, że są dość gumowate i mało smaczne. Proponujemy bardzo ciekawy trik z lodem, który został opublikowany na portalu newsy.gotujmy.pl. Zdecydowanie warto przynajmniej spróbować.

Kostki lodu i kilka składników

Przede wszystkim musisz przygotować kilka ważnych składników, które będą Ci potrzebne. W szczególności mowa o:

  • 600 gramów ziemniaków,
  • ćwierć łyżeczki soli,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki skrobi.

lód

Lód: Zdjęcie autorstwa Pixabay

Przygotowanie jest szybkie i proste

Przede wszystkim obierz ziemniaki i opłucz je pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie ziemniaki kroimy na klasyczne frytki.

Dwa garnki z wodą

W garnku zagotuj wodę i lekko ją posol. W drugim będziesz miał lodowatą wodę z wyżej wymienionymi kostkami lodu. Gdy woda w pierwszym garnku się zamknie, włóż do niego chipsy i gotuj przez 3 minuty. Następnie włóż frytki do garnka z lodowatą wodą. Odczekaj chwilę, a następnie odcedź frytki. Po wyjęciu frytki są już posypane mąką kukurydzianą i doskonale wymieszane. Tak przygotowane frytki należy przechowywać przez 12 godzin w lodówce.

frytki

Przygotowanie frytek: Zdjęcie autorstwa Pixabay

Usmażysz smakołyk

Po upływie podanego czasu w garnku dokładnie rozgrzej olej i smaż frytki przez 6 minut. Po usmażeniu frytki odsączamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie ponownie włóż je na gorący olej na 3 minuty. Rezultat będzie doskonały.

Domowe frytki: Zdjęcie dzięki uprzejmości Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *