A co z warzywami zamrożonymi w kwietniku? jeść vs. nie jeść

Pogoda jest nieprzewidywalna. Co zrobić, jeśli Twoje warzywa zamarzły w ogrodzie? Czy te warzywa nadają się do spożycia? Podpowiemy co zrobić z takimi warzywami.

Ze względu na zmiany klimatyczne nie jest możliwe dokładne określenie, kiedy nadejdą pierwsze przymrozki, aby można było zabezpieczyć warzywa i przygotować grządki na zimę. Najlepiej jednak zdać się na swój ogrodniczy instynkt i zdrowy rozsądek. Ale zdarza się, że przymrozki zaskakują Cię swoim nadejściem, dzięki czemu Twoje warzywa zamarzają w grządkach.

Warzywa mrozoodporne i wytrzymałe

Tak, istnieje kilka rodzajów warzyw, które mogą zimować na zewnątrz, bezpośrednio w grządce. Są to na przykład chrzan, topinambur, rabarbar, szparagi czy cebula ozima. Niemniej jednak warto chronić tego typu warzywa przed gołymi przymrozkami. W dni bez mrozu można kontynuować zbiory w postaci świeżych warzyw.

Jeśli chodzi o warzywa korzeniowe, zarówno korzeń, jak i pietruszka korzeniowa są mrozoodporne. Pietruszkę można zbierać także pod pokrywą śnieżną. Trzeba tylko uważać, żeby liście nie zmarzły całkowicie i nie stwardniały. W takim przypadku lepiej nie dotykać liści. Jednak po rozmrożeniu zregenerują roślinność i będzie można je dalej zbierać. Do zbioru zimowego nadają się również por ozimy i czarny korzeń.

Warzywa, mróz i woda

Dla innych warzyw mróz jest wrogiem. W takim przypadku nawet pierwsze przymrozki mogą nieodwracalnie uszkodzić roślinę. Liczy się tutaj to, ile zawiera wody. A dla większości to za mało. Pomidory, bakłażany, papryka są bardzo wrażliwe nawet na lekkie przymrozki. W podobnej sytuacji znajdują się niektóre rodzaje dyni, takie jak dynia, ale także ogórki i melony. Jednak najprawdopodobniej będziesz mógł zebrać i zjeść kilka warzyw, jeśli roślina odniesie przynajmniej część uszkodzeń.

dynia

Zdjęcie: Pixabay

A co z mrożonymi warzywami w kwietniku?

Po zebraniu warzyw włóż je do kuchni, aby się rozmroziły. W ten sposób możesz stwierdzić, czy jest dobre do jedzenia. To zależy od wyglądu. Później, podczas sprawdzania warzyw, sprawdź, czy nie zostały uszkodzone przez mróz. Poszukaj znaczących zmian koloru i papkowatości. Niewielką plamę lub dwie można łatwo usunąć. Jeśli warzywa są lekko zmiękczone, mogą nadal być dobre.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *