Dynie zyskują coraz więcej wielbicieli, może także dlatego, że przyjemnie orzechowy smak wyróżnia się nie tylko w potrawach na słono, ale i na słodko, np. domowy konfitura dyniowa jest doskonała. Podpowiemy, jakie rodzaje dyni najlepiej nadają się na słodkie konfitury, a także dodamy sprawdzone przepisy.
wyglądają ładnie, smakują wyśmienicie, a także dają miejsce na. Szczególnie nadaje się do dżemów lub:
-
Chyba najpopularniejszy w naszym kraju o lekko orzechowym smaku, którego w odróżnieniu od pozostałych nie musimy obierać przed przygotowaniem, gdyż skórka pięknie mięknie po obróbce cieplnej.
-
Jego słodki smak przypominający orzechy laskowe czyni go idealnym, rozpoznawalnym po kształcie gruszki.
-
Możemy wykorzystać także dynię goliat, znaną klasykę o ogromnych, żółto-pomarańczowych owocach, ważących nawet do 30 kg.
Dżem Hokkaido
Składniki
-
1 kg nieobranych, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki
-
100 ml wody
-
1 duży
-
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
-
1 opakowanie cukru żelującego Extra 2:1
Przygotowanie
Pokrojoną dynię włóż do większego garnka. Zalać wodą i gotować w umiarkowanej temperaturze przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sok pomarańczowy i miąższ, a następnie zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego. Dodać kwasek cytrynowy i cukier żelujący Dr. Oetker Extra 2:1 i dobrze wymieszać. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować dokładnie przez co najmniej 5 minut. Na talerz nałóż 1 łyżeczkę właśnie ugotowanego dżemu. Jeśli po ostygnięciu jest trochę sztywne, dodaj jeszcze około 2 łyżek kwasu cytrynowego. Usuń pianę i od razu napełnij przygotowane szklanki po brzegi. Zamknąć pokrywką, odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić na około 5 minut.
Dżem dyniowy z jabłkami, cynamonem i imbirem
Składniki
-
700 g oczyszczonych i pokrojonych na kawałki
-
300 gj (lub) obranych, wypestkowanych i pokrojonych na kawałki
-
200 ml 100% soku jabłkowego
-
1 kg cukru
-
1 ekologiczna cytryna lub limonka
-
1 cała laska cynamonu
-
3–5 cm długości
Przygotowanie
Dynię i owoce zalej sokiem jabłkowym, dodaj cały cynamon i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj powoli przez około 20 minut w umiarkowanej temperaturze. Uważaj, mieszanina lubi się palić. Koper włoski obierz i zetrzyj na grubej tarce. Do ugotowanej mieszanki dodać cukier i starty imbir i gotować kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż konfitura będzie wystarczająco gęsta. Przed końcem gotowania dodać wyciśnięty sok z cytryny lub limonki i usunąć cynamon. Jeśli chcemy miękkiego dżemu, miksujemy go. Gotowy dżem wlać do szklanek przepłukanych alkoholem i zamknąć pokrywką. Odwróć szklanki do góry nogami na 10 minut.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Konfitura z pieczonej dyni z gałką muszkatołową
Składniki
Przygotowanie
Dynię obrać (jeśli używamy Hokkaido, nie trzeba), usunąć pestki i pokroić na kawałki. Rozsmarować na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor. Upieczoną dynię zmiksować, odważyć 1 kg puree, dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, cukier galaretkowy Labeta 2:1 i wszystko dokładnie wymieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając. Gotujemy około 5 minut. Gotowym dżemem napełnij czyste słoiki, przykryj, odwróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.