Pachnące zioła i zielone przyprawy od zawsze gościły w naszej kuchni. Jeden ceni ich niepowtarzalny aromat, który sprawia, że jedzenie i kuchnia pachnie przyjemnie, drugi nie toleruje ich lekko pikantnego, pikantnego smaku, który nadaje potrawom charakteru, trzeci preferuje zioła jako ozdobę, a czwarty stawia na dobroczynne działanie ziół i przypraw na trawienie. Możemy użyć ziół świeżych, suszonych lub mrożonych, to zależy od nas.
Majeranek
jest bliskim krewnym oregano – kopru włoskiego, tymianku i serdecznika. Majeranek zawiera goryczkę i garbniki, które uspokajają żołądek i przyspieszają trawienie, pobudzają czynność pęcherzyka żółciowego, łagodzą skurcze mięśni gładkich, działają przeciw wzdęciom, biegunce, kolce jelitowej. Majeranek znacząco wspomaga apetyt. Sprawi, że potrawy będą nie tylko bardziej pachnące i smaczniejsze, ale także bardziej strawne.
Majeranek to tradycyjny element wielu przepisów. Ma przyjemnie korzenny aromat ze słodkimi nutami i gorzkim, lekko pikantnym smakiem. Przy dłuższym gotowaniu staje się gorzki, dlatego majeranek dodajemy nie wcześniej niż 10 minut przed końcem gotowania.
-
Przyprawianie głównie potraw bogatych i tłustych, np. specjałów rzeźniczych (jelita, jitrnice, prdelačka i inne).
-
Nie byłoby majeranku, ziemniaków i warzyw.
-
Świetnie komponuje się także z drobiem, jagnięciną, cielęciną czy rybą.
-
Nadaje się również do sosów, zup, marynat i dań z roślin strączkowych.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Bazylia
pobudza pracę narządów trawiennych, poprawia apetyt, zmniejsza wzdęcia, pomaga w wydalaniu żółci, uspokaja żołądek i ma łagodne działanie dezynfekujące. Olejek bazyliowy jest jednym z najskuteczniejszych leków przeciwdepresyjnych.
ma charakterystyczny aromat i mocny, pieprzno-korzenny smak. Należy przede wszystkim do kuchni włoskiej, ale tutaj stała się już powszechnie znana. Bazylia dobrze komponuje się z pomidorami i czosnkiem, majerankiem, oregano i tymiankiem. Świeżą bazylię dodaje się dopiero po przygotowaniu dania.
-
Stosowany jest głównie do przygotowania sałatek, pizzy, roślin strączkowych i zup.
-
Bazylia dobrze komponuje się z drobiem, rybami, owocami morza, bakłażanem czy cukinią.
-
Bazylia jest podstawą klasycznego pesto.
-
Dodawany jest także do napojów, deserów, octów ziołowych i olejków.
Szczypiorek
Bliski krewny czosnku i cebuli, zawiera także allicynę, która wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Szczypiorek wspomaga apetyt i produkcję soków trawiennych, a także jest skuteczny przeciwko pasożytom jelitowym. Ma także działanie przeciwmiażdżycowe, dezynfekcyjne i immunostymulujące.
Chociaż szczypiorek smakuje i pachnie jak cebula, ale jest bardziej miękki i pikantny, ma wiele zastosowań. Jej delikatny smak i aromat jest nieoceniony, szczególnie w zimnej kuchni. Może zastąpić w smaku sól, którą cenimy w diecie bezsolnej. Możesz użyć nie tylko szczypiorku, ale także fioletowego kwiatu szczypiorku.
-
Drobno posiekany szczypiorek dodaje się do smarowideł, sałatek, zup, sosów, słonych wypieków, omletów, dań mięsnych i ziemniaczanych.
-
Przerabia się go również na masło ziołowe.
-
Szczypiorku można używać wszędzie tam, gdzie używa się szalotki i cebuli.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Pietruszka
Pietruszka ogrodowa (Petroseliun chipsum) lub pietruszka występuje tu w dwóch odsłonach – dekoracyjna natka pietruszki kędzierzawej oraz znacznie bardziej aromatyczna i pikantna natka pietruszki gładkolistnej. Obydwa działają dezynfekująco, moczopędnie i odtruwająco, a także są doskonałym przeciwutleniaczem. Pozytywnie wpływają na pęcherzyk żółciowy i wątrobę oraz wzmacniają odporność. Pietruszka wspomaga apetyt, odświeża oddech, łagodzi gazy, a nawet może być stosowana w leczeniu zespołu jelita drażliwego.
w odróżnieniu od znanej na całym świecie pietruszki drobnolistnej jest to specjalność środkowoeuropejska, stosowana głównie w kuchni zimnej, bez niej nie mogą się obejść np. klasyczne czeskie kanapki!
Lok o mniej charakterystycznym aromacie pietruszki jest soczysty i dobrze komponuje się z sałatkami, pastami, dresingami, dipami oraz do dekorowania i aromatyzowania gorących dań przed podaniem, zwłaszcza zup, dodatków, sosów i mięs, ale dodajemy go tuż przed końcem przygotowanie.
bardziej popularne na świecie. Oprócz wyrazistego, pikantnego smaku, posiada także intensywny aromat.
Doskonale nadaje się do przygotowywania dań na ciepło, gdyż dobrze znosi wysokie temperatury i nie traci od razu swojego charakterystycznego aromatu. Nadaje się do sosów beszamelowych, zup kremowych, omletów, sosów sałatkowych, past do smarowania, majonezów, farszów, ryb i mięsa mielonego. Dodaje się go do większości zup i bulionów. Domowe pesto z pietruszki jest świetne.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Libeczek
to mocne zioło o absolutnie niepowtarzalnym, bardzo wyraźnym korzennym aromacie i smaku, ma działanie antybakteryjne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jest również lekko żółciopędny. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych, łagodzi wzdęcia, wzdęcia oraz zmniejsza podrażnienia jelit. Ma także działanie uspokajające i antystresowe.
-
Liście świetnie nadają się do bulionów i zup mięsnych i warzywnych, takich jak chipsy ziemniaczane, sosy mięsne, sałatki, marynaty, farsze, do aromatyzowania ryżu, mięsa i ryb, można je również stosować do pieczenia.
-
Już niewielka ilość Libeki wystarczy, aby nadać potrawom aromat
-
Dodanie libeczki do starych ziemniaków podczas gotowania poprawi ich smak.
-
Możemy się także przygotować
-
Świetnie smakuje także w połączeniu z roślinami strączkowymi czy daniami z jajek.