Masz duży apetyt na danie z ziemniakami, ale jakoś nie masz czasu na jego przygotowanie? Być może, ziemniaki gotują się dość długo. Dlatego warto postawić na kilka sprawdzonych wskazówek, które pomogą idealnie przyspieszyć cały proces. Klasyka to przede wszystkim zalanie ziemniaków gorącą wodą. Może to skrócić czas gotowania nawet o 20 minut w porównaniu do zwykłego polewania ziemniaków zimną wodą. Ale przyjrzymy się trzem ciekawszym sposobom na skrócenie czasu gotowania ziemniaków. Na pewno warto spróbować i nie będzie to kosztować aż tak dużo pieniędzy.
Trochę masła zdziała cuda
Niewątpliwie. Masło będzie faktycznie działać jako przyspieszacz przygotowania ziemniaków. Do przygotowania 10 ziemniaków potrzeba łącznie 30 g masła. Obierz ziemniaki, pokrój je i włóż na patelnię z masłem. Lekko rozpuść masło i zalej patelnię wodą. Na powierzchni wody utworzy się film masła, który pomoże utrzymać temperaturę wody. Ziemniaki powinny gotować się dwa razy szybciej.
Gotowanie ziemniaków: Zdjęcie autorstwa Pixabay
Sztuczka z kuchenką mikrofalową i szklanym pojemnikiem
To niezwykle szybkie gotowanie wcale nie jest skomplikowane. Oskrobane i posiekane ziemniaki umieszcza się w specjalnym szklanym pojemniku. Zalewamy je wodą i gotujemy w kuchence mikrofalowej o mocy 650 W przez około 7 do 10 minut.
Gotowanie w torbie w kuchence mikrofalowej
Tak jest. Pokrojone i oczyszczone ziemniaki umieszcza się w specjalnej torbie do pieczenia. Oczywiście są zalane wodą. Mieszankę przygotowuje się przez 7 minut przy mocy 650 W.
Tracisz cenne materiały, ale oszczędzasz czas
Należy wziąć pod uwagę, że stosując te przyspieszacze stracisz wiele cennych substancji, które zawierają ziemniaki.Dlatego bardziej opłaca się gotować ziemniaki powoli. Ale jeśli użyjesz jednej z metod, pokrój ziemniaki na małe równe kawałki. W ten sposób nie pozostanie żaden surowy.
Gotowane Ziemniaki: Zdjęcie dzięki uprzejmości Pixabay