Przyspieszenie pąków cykorii zimą: Niezbędna jest temperatura i zapobieganie dostępowi światła

Uprawiałeś cykorię latem? Z wyhodowanych korzeni można przyspieszyć pąki zimą. Smakują nawet lepiej niż te rosnące w kwietnikach. Aby tak się stało, należy zapewnić optymalne warunki. Jak prawidłowo przyspieszyć pąki cykorii?

Cykoria była pierwotnie uprawiana do produkcji kawy. Dziś jest to popularne warzywo, które zyskuje w naszym kraju coraz większe uznanie. Jeśli należysz do tych, którzy latem uprawiają cykorię w kwietniku, tak teraz jest czas na przyspieszenie pąków cykorii. Jak to zrobić?

Wybór odpowiednich korzeni do przyspieszenia

Podstawą jest dobór korzeni odpowiednich do przyspieszenia. Są idealne przy średnicy główki ok. 4 cm i długości od 20 do 30 cm. Jeśli chodzi o przyspieszenie, istnieją 2 opcje: w wodzie lub w podłożu. Istotnym warunkiem pomyślnego przyspieszenia pąków cykorii jest uniemożliwienie dostępu zarówno światła dziennego, jak i sztucznego.

Przyspieszenie pąków cykorii w wodzie

Oczyść główki korzeni z resztek ogonków liściowych, aby nie uszkodzić rdzenia liścia. Do tego typu mocowania nadają się korzenie o długości 20 cm. Jeśli masz dłuższe korzenie, skróć je do optymalnej długości ok. 20 cm. Potem jest wyprostuj pionowo do nieprzezroczystego wiadra. Wlej do niego wodę, mniej więcej do wysokości dwóch trzecich korzeni. Przykryj pojemnik czarną folią. Wodę należy stale uzupełniać i sprawdzać, aby zapobiec gniciu korzeni.

Możliwe przyspieszenie w podłożu

Inną opcją jest przyspieszenie w podłożu. Przygotowanie korzeni jest podobne jak przy pędzeniu w wodzie. W takim przypadku ułóż korzenie w większej doniczce lub pudełkuposypać przesianym kompostem, torfem lub piaskiem. Gleba musi być wystarczająco nawilżona. Pojemnik należy również przykryć czarną folią lub odwróconą doniczką o tej samej średnicy z zakrytymi otworami. Przez cały okres akceleracji należy kontrolować wilgotność podłoża.

warzywa

Zdjęcie: Pixabay

Właściwy czas na żniwa

Długość przyspieszania pąków cykorii zależy od temperatury otoczenia. W tym przypadku im dłuższy czas przyspieszania, tym smaczniejsze będą pąki cykorii. Chodzi o to, że przyspieszanie w niższej temperaturze trwa dłużej, ale jest lepszej jakości. W przypadku tarła w wodzie o temperaturze od 8 do 12°C, zaszczepiacz trwa od 7 do 8 tygodni, w temperaturze od 12 do 16°C tarło trwa 6 tygodni, a w temperaturze od 16 do 20°, tarło trwa tylko 2 do 3 tygodni. Do przyspieszenia nie zaleca się wyższych temperatur, gdyż wtedy pojawia się goryczka, a pąki nie są wystarczająco zamknięte i twarde.

Pąki cykorii zbiera się, gdy osiągną długość od 15 do 18 cm. Zbiór odbywa się poprzez odcięcie małego kawałka korzenia. Inaczej by się rozpadły. Do czasu użycia w kuchni należy je przechowywać w lodówce w ciemności. Dzięki temu nie staną się gorzkie.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *