Nie wyrzucaj zielonych pomidorów. Pozwól im dojrzeć w domu. Zobaczysz, że pięknie się zaczerwienią

Idzie jesień, ale czy pomidory w ogrodzie nie zrobiły się jeszcze czerwone? Nie ma problemu, zbierz zielone owoce i zabierz je do domu. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak pozwolić im dojrzewać w pomieszczeniu.

W większości ogrodów jeszcze nie dojrzał. Pamiętaj, żeby ich nie wyrzucać, wiemy, jak sprawić, by wyglądały pięknie. więc możesz także zielone pomidory.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Zostaw pomidory na krzaku

Jeśli owoce nadal mocno przylegają do gałązek, należy wyrwać całą roślinę, łącznie z korzeniami i usunąć wszystkie liście, ale także aby zapobiec przeniesieniu się chorób na zdrowe. Oczyszczoną roślinę powiesić do góry nogami w miejscu chronionym przed mrozem, np. na strychu lub w stodole. W ten sam sposób przechowuj pojedyncze gałązki pomidorów, które odłamały się od roślin.

Poszczególne owoce

Nawet jeśli pomidory zostaną uwolnione z rośliny, nie zostaną utracone. Ułóż je w miskach tak, aby nie zachodziły na siebie i umieść je na parapecie okna południowego lub wschodniego, aby pomidory miały jak najwięcej światła słonecznego.

Działa nawet bez słońca

Nawet słońce nie jest absolutnie potrzebne do dojrzewania ostatnich jesiennych pomidorów. Zielone owoce ułóż w pudełku z pokrywką, ale znowu tylko w jednej warstwie, a pomiędzy nimi umieść jedno dojrzałe jabłko. Etylen, który zostanie uwolniony z jabłka, pomoże pomidorom uzyskać czerwony kolor i smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *