Jaka jest różnica między sałatką de boeuf a sałatką à la russe

Sałatka boeuf i sałatka rosyjska zawsze będą w czołówce świątecznych upodobań. Sałatka Boeuf to tradycyjna sałatka na świątecznym stole i najbardziej lubiana przez Rumunów sałatka zimowa. Dowiedz się, jaka jest jej historia i czym różni się od sałatki a la russe czy tzw. sałatki rosyjskiej.

Wszystkie gospodynie domowe rywalizują w przygotowaniu sałatki boeuf i sałatki a la russe na Święta, Boże Narodzenie, Sylwestra czy różne rocznice rodzinne. Bez sałatki boeuf stół jest pusty, a przekąski wydają się kiepskie. Wiele gospodyń domowych woli gotować sałatkę rosyjską, a najważniejszą różnicą między nimi jest mięso.

Kto wynalazł sałatkę z wołowiną?

Słowo „boeuf” oznacza po francusku wołowinę i zgodnie z oczekiwaniami sałatkę z wołowiną wymyślił francuski szef kuchni, zyskujący na popularności w Moskwie. Za wynalazcę tej sałatki uważa się Luciena Oliviera, który Rosjanie nazywali sałatką Olivier lub sałatką zimową.

Lucien Olivier cieszył się szczególnym uznaniem wśród rosyjskiej arystokracji, prowadził dobrze prosperujący biznes, przygotowywał wystawne menu na różne święta i rocznice oraz udało mu się otworzyć w Moskwie luksusową restaurację o nazwie Ermitaż.

Co zawierał oryginalny przepis

Jaka jest różnica między sałatką de boeuf a sałatką à la russe

Francuskiemu mistrzowi udało się połączyć elementy francuskiej gastronomii z rosyjskimi upodobaniami i zaprojektował bogatą zimową sałatkę, która przypadła do gustu najbardziej wymagającym arystokratom.

Głównym składnikiem sałatki z wołowiną nie była wołowina taka, jaką znamy dzisiaj. Olivier używał mięsa z dziczyzny i zmieniał składniki w zależności od pory roku. Czasami zamiast mięsa przepiórczego stosował pierś z kaczki lub trufle.

Oto oryginalne składniki

  • Mięso dziczyzny
  • Mięso przepiórcze
  • Mięso kraba
  • Kawior
  • Gotowane ziemniaki
  • Ogórki konserwowe
  • Gotowane jajka
  • majonez

Jak ewoluowała sałatka wołowa

Bardzo drogie składniki używane na bankiety arystokracji były stopniowo zastępowane składnikami odpowiadającymi gustom ludu. Gdy tylko Lucien Olivier opublikował swoje przepisy w różnych magazynach i książkach kucharskich, coraz więcej gospodyń domowych zaczęło przygotowywać w domu majonez i sałatkę boeuf.

Dziczyznę zastąpiono wołowiną, a raczej cielęciną, która jest znacznie delikatniejsza. Z biegiem czasu wołowinę zastąpiono piersią drobiową, która stała się tańsza.

Jeśli w oryginalnym przepisie dominowały ziemniaki, z czasem dodano inne warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler, pączki.

Uproszczony został także sos majonezowy. Mistrz Olivier miał specjalny przepis na majonez, w którym użył także bardziej pikantnych składników. Dziś majonez robi się po prostu z żółtek, oleju i soku z cytryny.

Czym różni się sałatka boeuf od sałatki a la russe

Salata a la russe to zimowa sałatka z dużą ilością gotowanych warzyw polanych słodkim lub pikantnym majonezem. Inspirowana jest sałatką de boeuf, ale bez mięsa.

Aby zrekompensować brak pożywnych kawałków mięsa, dodaj więcej warzyw i groszku.

Obie sałatki przygotowuje się w ten sam sposób, różnią się jedynie składnikami. Warzywa gotujemy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

przygotowywany jest ze świeżych żółtek jaj, oleju i soku z cytryny. Możesz dodać trochę jogurtu, musztardy, pieprzu i soli, a nawet trochę octu smakowego, aby było bardziej pikantne.

Majonez można również przygotować z mleka sojowego z dodatkiem oleju, o konsystencji majonezu z żółtka.

Wiele gospodyń domowych oprócz sałatki de boeuf dodaje marynowane pączki do sałatki a la russe.

Jak przygotować sałatkę z wołowiną

Sałatka Boeuf

To drażliwe, bogate i sycące danie, które należy podawać z umiarem ze względu na majonez. Jego przygotowanie wymaga średnio 2-3 godzin.

Potrzebne składniki

  • 6 gotowanych ziemniaków w skórkach
  • 6 gotowanych marchewek
  • Gotowana pierś z kurczaka
  • Ogórki kiszone do smaku
  • majonez
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytrynowy
  • Pączki, oliwki i jajka na twardo do dekoracji

Sposób przygotowania

Warzywa i mięso kroimy w cienkie plasterki, a następnie w odpowiednią kostkę.

Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Udekoruj majonezem, plasterkami pączka, oliwkami i plasterkami gotowanego jajka.

Wskazówki dotyczące sałatki z wołowiną:

  • Majonez jest smaczniejszy, jeśli doda się do niego musztardę i cytrynę.
  • Ziemniaki są smaczniejsze, jeśli są gotowanymi czerwonymi ziemniakami w skórkach.
  • Warzywa należy ugotować wcześniej i pozostawić do dokładnego odcieknięcia. Nie powinny być wodniste w sałatce.
  • Mięso można gotować, przygotowywać w piekarniku lub grillować.

Jak przygotować sałatkę rosyjską

rosyjska sałatka
rosyjska sałatka

To pyszna sałatka z dużą ilością warzyw zimowych, połączona z majonezem lub dobrze odsączonym jogurtem dla tych, którzy mają ochotę na bardziej dietetyczną sałatkę.

Potrzebne składniki

  • 5 gotowanych ziemniaków w skórkach
  • 5 dużych marchewek
  • 200 g ugotowanego drobnego groszku
  • 2 jajka na twardo
  • ¼ surowego korzenia selera
  • Ogórki kiszone do smaku
  • Pączki do smaku
  • majonez
  • Pączki, oliwki lub jajka do dekoracji

Sposób przygotowania

Gotowane warzywa należy bardzo dobrze odsączyć, pokrojone w kostkę ogórki również należy odsączyć, aby nie były wodniste w sałatce.

Wymieszaj drobno posiekane warzywa i połącz z majonezem. Majonez na czczo można przygotować z mleka sojowego.

Wskazówki dotyczące sałatki rosyjskiej

  • Majonez można zastąpić jogurtem greckim, aby był bardziej dietetyczny.
  • Pączków należy używać raczej do dekoracji niż do kompozycji, gdzie miękną w połączeniu z innymi składnikami.
  • Dla smaku dodaje się surowy i drobno posiekany seler.
  • Można dodać również kostki zielonych, twardych i kwaśnych jabłek.

Zobacz też!

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *