Lagenaria zwyczajna jest często mylona z dynią. Roślina pnąca ma jadalne i przydatne owoce

Ludzie zaczęli wykorzystywać Lagenarię już 10 000 lat temu jako rośliny, których owoce są nie tylko jadalne, ale można je również wykorzystać do wyrobu pojemników, instrumentów muzycznych czy różnych artykułów codziennego użytku. W naszym kraju pełnią one bardziej funkcję ozdobną, jednak np. w Ameryce Południowej czy na Pacyfiku rdzenna ludność nadal wykonuje z nich tradycyjne przedmioty.

Lagenaria najprawdopodobniej pochodzi z Afryki Subsaharyjskiej, gdzie pojawiła się całkiem niedawno, aż do r., który został uznany za przodka Lagenarii. Ale Lagenaria są uprawiane na całym świecie i różnią się od siebie w zależności od kontynentu.

Lagenaria siceraria (Lagenaria siceraria)

Lagenaria to jedna z bardzo starych upraw kulturowych, którą ludzie wykorzystywali na wiele sposobów. Jest to roślina pnąca dorastająca do 5–12 m długości, z dużymi sercowatymi lub klapowanymi liśćmi, osiągającymi wielkość 10–40 cm. Liście są filcowate, a ogonki również owłosione. Z zagłębień liści wyrastają długie wąsy, którymi roślina przyczepia się, dzięki czemu może rosnąć pionowo. Inaczej pozostałaby wariatem.

Podobnie jak przydatki, białe, jednopłciowe kwiaty również wyrastają z zagłębień liści. Kielich w kształcie lejka jest pięciokrotny i ma wielkość 10–12 cm. Kwiaty męskie, których na roślinie jest znacznie więcej niż żeńskich, wyrastają na łodygach o długości około 10-20 cm. Kwiaty żeńskie mają krótszą i mocniejszą łodygę. Kwiaty otwierają się późnym popołudniem i więdną następnego dnia. Kwiaty żeńskie zapylane są przez pszczoły i trzmiele, nie przylatują na kwiaty męskie, gdyż te nie zawierają nektaru.

Problemy z uprawą owoców

W naszych warunkach rośliny obficie kwitną i zawiązują mnóstwo owoców, z których część po pewnym czasie przestaje się rozwijać. Zwykle brakuje im wystarczającej ilości ciepła. Pozostałe owoce, czasem nawet jedyne na roślinie, mają kształt kulisty lub podłużny i skórkę w kolorze jasnozielonym, żółtawym, a nawet ciemnozielonym i nakrapianym na biało.

Owoce są bardzo ciężkie, a łodygi delikatne, dlatego często owoce są podparte, tak aby łodygi mogły utrzymać ciężar owoców.

Jak wykorzystać owoce

Można jeść młode owoce, jadalne są nawet liście. W pełni dojrzałe owoce można wykorzystać do celów dekoracyjnych, na wzór rdzennych kultur Ameryki Południowej czy Azji.

Jak uprawiać Lagenarię

Lagenaria wymaga gleby piaszczystej lub gliniastej o neutralnym pH i stosunkowo wysokiej temperaturze oraz obfitego podlewania. Gdy tylko temperatura spadnie poniżej 10°C, lagenaria przestaje rosnąć, nie jest mrozoodporna. W dobrych warunkach lagenaria rośnie bardzo szybko, aż do 40 cm dziennie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *