Owoce derenia to jadalne czerwone, podłużne pestkowce, zwane dereniami. Na pierwszy rzut oka przypominają owoce dzikiej róży, a mają nawet bardzo podobne działanie lecznicze i dużą zawartość witaminy C. Ostatnio coraz częściej mówi się o nich jako o jedzeniu przyszłości. Można je jeść na surowo, ale najczęściej są suszone. Ze świeżych możemy zrobić dżem lub marynować je na oliwie niczym oliwki.
to krzew liściasty o wysokości od 2 do 8 metrów. Występuje naturalnie w środkowych i północno-zachodnich Czechach oraz na południowych i środkowych Morawach. Dereń można uprawiać w ogrodzie jako krzew użytkowy i ozdobny, nadaje się na żywopłoty. Wymaga gleby lekkiej i ciepłej o odczynie obojętnym lub zasadowym. Choć jest drzewem kochającym słońce i ciepło, jest mrozoodporne. Dereń pospolity kwitnie wczesną wiosną, już w marcu, jeszcze przed pojawieniem się liści krzewu. Kwiaty są bardzo charakterystyczne, żółte i stanowią pierwszy pokarm dla owadów.
Czym są drewniane patyki
Owoce derenia to jadalne, czerwone, podłużne pestki zwane dereniami. Na pierwszy rzut oka ich kolor i kształt przypominają strzałki. Zbiory można zwykle liczyć do szóstego roku po posadzeniu, potem stopniowo rosną. W sprzyjającym roku z jednego krzewu można zebrać około 7 kg owoców, a ze starszych drzew 40 kg. Na czas zbiorów najlepiej pod krzak rozłożyć prześcieradło lub folię i lekko potrząsnąć żyznymi gałęziami. Dojrzałe derenie opadają. Dobrym pomysłem jest pozostawienie trudniej zebranych owoców na około tydzień. W trakcie dojrzewania miękną, a smak gorzko-kwaśny zmienia się w słodko-kwaśny.
Dereń jako lekarstwo
„O owocach derenia mówi się ostatnio coraz częściej jako o pożywieniu przyszłości. A jednocześnie pnie drzew powszechnie spożywano już w czasach prehistorycznych, w średniowieczu suszone pnie drzew były popularnym stymulatorem życia i sprawdzonym lekarstwem na biegunkę w zimie. mówi zielarz Martin Kolár.
Do czego służą owoce derenia?
Drobne, jasne do bordowo-czerwonych owoce są szczególnie bogate w witaminy C (podobną ilość jak owoc dzikiej róży) i B, żelazo, fosfor lub potas, węglowodany, błonnik, garbniki, żywice i kwasy organiczne. „Łydy mają działanie antyseptyczne, przeciwbólowe i wzmacniające, w naturalny sposób wspierają układ odpornościowy, a także przeciwdziałają starzeniu się, pomagają przy bólach głowy i gorączce spowodowanej przeziębieniem i grypą, są odpowiednie na problemy trawienne i poprawiają apetyt” – wyjaśnia zielarz.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
A co z owocami derenia
Smak pestek częściowo przypomina śliwki lub owoce dzikiej róży, są jednak bardziej kwaśne, o gorzkim słodko-kwaśnym smaku. „Dobrze dojrzałe można jeść na surowo, najlepsze są po zamrożeniu, ale najczęściej suszone. Z suszonych i świeżych łodyg powstaje wspaniała herbata lecznicza, która ma podobne korzystne działanie i zawartość witaminy C, jak bardziej znana herbata z dzikiej róży. rekomendowany przez M. Kolára.
Ze świeżych sporządza się dżemy, syropy, likiery czy wódki, herbaty palone czy marynowane w oleju. Świetnie komponują się z czarnym bzem i żurawiną lub jabłkami i gruszkami. Do przetwarzania zwykle konieczne jest dosłownie zeskrobanie miąższu z piekarnika.
Herbata dereniowa
Składniki
-
1 łyżka świeżego derenia
-
200 ml gorącej wody
-
miód do osłodzenia do smaku
Przygotowanie
Łodygi zalać gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia na około 15 minut. Dosłodzić miodem do smaku.
Używać
Napar pomaga przy biegunce, łagodzi bóle głowy, a także działa przeciwgorączkowo. Pijemy do trzech razy dziennie.
Herbata z suszonych łodyg
-
1 łyżka suszonego derenia
-
250 ml wody
-
miód do słodzenia
Przygotowanie
Łodygi zalać zimną wodą, przykryć i pozostawić na noc do maceracji. Następnego dnia lekko podgrzej i odcedź. Możemy dosłodzić miodem.
Używać
Macerat pijemy letni dwa do trzech razy dziennie. Działa przeciwgorączkowo, doskonale wzmacnia odporność w okresie grypowym. Pomaga przy problemach trawiennych.
Marmolada z derenia
Składniki
-
750 g pestek ziela angielskiego
-
750 g cukru
-
1-2 łyżeczki wódki lub brandy owocowej
Przygotowanie
Łodygi gotuj z wodą, aż będą całkowicie miękkie, około pół godziny. Następnie ubijamy je mikserem na miazgę, dodajemy cukier i powoli doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Niech się zagotuje. Dodać alkohol, wymieszać, wysterylizowane słoiki napełnić marmoladą i szczelnie zamknąć pokrywką. Odwróć go do góry nogami i pozwól mu ostygnąć.
Pestki oliwek
Składniki
-
250 g wytłoków (lepiej użyć twardszych i mniej dojrzałych owoców)
-
100 g soli
-
wodę według potrzeby
-
dobrej jakości oliwa z oliwek w razie potrzeby
-
czosnek lub papryczka chili
-
świeże zioła tymianek lub oregano
Przygotowanie
Zmieszaj wodę z solą. Umyte i oczyszczone łodygi włóż do słonej wody, tak aby wszystkie były zanurzone. Odstawiamy na co najmniej tydzień w chłodne i ciemne miejsce, od czasu do czasu potrząsając. Łodygi rozjaśniają się. Odcedź je i pozwól im dobrze wyschnąć. Czosnek lub papryczkę chili pokroić w plasterki, zioła posiekać. Do szklanek wsypujemy łodygi na przemian z ziołami i czosnkiem lub pieprzem. Wlać oliwę tak, aby łodygi były całkowicie zanurzone, a następnie zamknąć słoiki. Odstaw na co najmniej 3 tygodnie. Następnie możemy zacząć nad nimi pracować. Następnie przechowujemy go w lodówce i używamy jak oliwki, trwałość wynosi około miesiąca.