Wszystko rośnie w ogrodzie sąsiadów, a Ty co sezon zmagasz się z różnymi chorobami i szkodnikami. Jakie są najczęstsze błędy i co można zrobić przed pojawieniem się nieproszonych gości? Oto przegląd.
Krótkie podsumowanie artykułu
Błędy ogrodnicze i występowanie szkodników mogą być spowodowane złym doborem roślin i nadmiernym stosowaniem chemicznych oprysków.
Różnorodność roślin i odpowiednie warunki uprawy są kluczem do zapobiegania szkodnikom i chorobom, a także pielęgnacji i odżywiania gleby.
Ochrona biologiczna, zastosowanie płyt klejowych i produktów czosnkowych są skuteczną alternatywą dla oprysków chemicznych.
To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.
W naturze jest to tak zorganizowane, że każdy organizm ma swojego drapieżnika, który go pasożytuje lub się nim żeruje. Sam ogród jest obcym i dość zmodyfikowanym ekosystemem, w którym szkodniki mają naprawdę co jeść. Na małej przestrzeni rośnie tu wiele roślin i nie wszystkie mogą odnieść sukces. Trzeba przyznać, że czasami nie można się oprzeć ofercie w centrach ogrodniczych i przynosicie do domu piękną roślinę, nawet jeśli już podejrzewacie, że nie zadomowi się ona w Waszym ogrodzie. A ryzyko nie zawsze musi oznaczać zysk.
Gdzie jest problem?
Ponadto w ostatnich latach znacznie wzrosła liczba chorób i szkodników roślin. Winna jest globalna łączność i wprowadzenie tych nieproszonych gości wraz z importowanymi roślinami. Niekoniecznie muszą to być wyłącznie rośliny przeznaczone do sadzenia, ale np. już zebrane warzywa czy owoce.
Rozprzestrzenianie się chorób jest wówczas tylko kwestią czasu. Szkodniki obce w warunkach domowych często nie mają naturalnych drapieżników, dzięki czemu mogą się rozmnażać i wyrządzać szkody w niezakłócony sposób. Przygotowanie skutecznego środka zwalczającego nową chorobę lub szkodnika zwykle zajmuje trochę czasu. Za pewne problemy winni są sami ogrodnicy. Jednocześnie ochrona roślin może mieć kilka bardzo skutecznych, a przy tym ekologicznych form.
Jeśli odkryjesz szkodnika lub chorobę na swoich roślinach, musisz natychmiast dowiedzieć się, dlaczego wystąpił ten problem. Czy to dlatego, że w ogrodzie rośnie gatunek, który w ogóle tu nie rośnie? A może stosowałeś spraye na bazie syntetycznej tak lekkomyślnie, że przestały działać? Możliwości jest wiele, ale jeśli odpowiesz na te dwa pytania, jesteś na dobrej drodze do rozwiązania.
Każdy lubi warzywa
Każda roślina potrzebuje pewnych warunków, aby prawidłowo rosnąć. Jeśli nie zostaną one zaobserwowane podczas sadzenia, przez jakiś czas będzie walczyć o przetrwanie, ale znacznie osłabnie. Taki osobnik jest wówczas pułapką na owady lub być może choroby grzybowe. Gdy szkodniki te pojawią się w ogrodzie, łatwo rozprzestrzeniają się na kwitnące rośliny. Jedną z najważniejszych rad jest zatem odpowiedni dobór roślin do danych warunków.
Nieco inna sytuacja ma miejsce w ogródku warzywnym, gdzie wszystko jest dużą atrakcją. Warzywa można jednak uprawiać w bogatej gatunkowo polikulturze, więc poszczególne gatunki nie będą tak łatwym celem, ale zawsze będą liczyć się z pewnymi stratami. Dobrze jest też urosnąć w pewnym nadmiarze, wtedy strata nie będzie tak bolesna. Logicznie rzecz biorąc, najbardziej zagrożone są uprawy uprawiane w monokulturze, w tym przypadku należy uważnie monitorować występowanie szkodników i chorób oraz jak najszybciej interweniować.
Zapobieganie jest na pierwszym miejscu
Zdrowe rośliny rosną na zdrowej glebie, dlatego podstawowym rozwiązaniem jest pielęgnacja gleby, aby zapewnić roślinom silny i zdrowy wzrost. Dobra wiadomość jest taka, że wystarczy niewielka ilość. Najlepszym połączeniem nawozu i podłoża uprawowego bogatego w enzymy i mikroorganizmy glebowe jest kompost, który jest idealnym początkiem dla większości roślin. Można go nawozić także w okresie wegetacji.
Oprócz innych aspektów za odpornością roślin odpowiadają także mikroorganizmy glebowe. Jeśli więc gleba jest żywa i wszystko w niej funkcjonuje, rośliny również dobrze się rozwijają. Gdy ta równowaga zostanie zakłócona, zaczynają się problemy. Jednym z działań profilaktycznych jest prawidłowe odżywienie gleby, o które można zadbać również za pomocą roślinnych probiotyków i stymulatorów.
Te specjalne środki, zwykle w postaci roztworu, rozcieńcza się wodą i aplikuje na rośliny w formie podlewania lub opryskiwania. Zawierają armię pożytecznych bakterii glebowych, które leczą glebę i poprawiają zdrowie roślin, promując wzrost włośników. Ich zastosowanie przełoży się nie tylko na odporność na niektóre szkodniki, ale także na to, że będą wspomagać wzrost owoców i warzyw. Niektóre z tych produktów działają również przeciwko niektórym szkodnikom, na przykład przeciwko ryjkowcowi świerkowemu.
Ale zapobieganie może również przybrać nieco inną formę, szczególnie w ogrodzie warzywnym. Na niektórych etapach grządki można zabezpieczyć białą włókniną, która stworzy barierę między warzywami a szkodnikami. W okresie od czerwca do sierpnia częstym gościem skunksów są gąsienice mączlika kapustowatego, ale tkanina ochroni także warzywa przed skoczkami liściowymi, kwiatami kapusty i cebuli, a także przed pędrakami i świdrami. Dobrym zabezpieczeniem profilaktycznym są także tablice klejowe, które można zawieszać w koronach drzew owocowych oraz pomiędzy warzywami w kwietnikach.
Ochrona zapachem czosnku
Można spotkać także produkty zawierające ekstrakty z roślin aromatycznych. Te wykonane z czosnku są bardzo skuteczne. Działają na zasadzie stymulantów roślinnych przypominających probiotyki. Ponownie rozcieńcza się je wodą i nakłada w formie opryskiwania lub podlewania. Wyraźny zapach czosnku jest naturalnym środkiem odstraszającym wiele szkodników, np. całkiem dobrze radzi sobie z gąsienicami ryjkowca bukszpanowego, które latem rozprzestrzeniają się kilkoma falami i w ciągu kilku dni potrafią wyeliminować cały drzewostan bukszpanu. Preparaty te kosztują około 700 CZK za litr, w zależności od rodzaju i producenta, i można z nich przygotować pięć pięciolitrowych konewek, którymi będziesz podlewać porażone rośliny.
Kiedy nie ma innego wyjścia
Szkodniki nie mogą oprzeć się grządkom warzywnym, nawet jeśli spełnisz wszystkie warunki. Trzeba wtedy sięgnąć po odpowiedni środek na czas, można go nawet przygotować samodzielnie. Zioła można stosować jako nawóz i opryski, jednak trzeba je przygotować w odpowiednim czasie, bo potrzebują czasu, żeby dojrzeć. Gulasze przygotowuje się zwykle z pokrzywy, żywokostu, pokrzywy lub innych dzikich ziół. Po przekrojeniu nożem zalewa się je wodą i pozostawia do wyrośnięcia na kilka tygodni. Ale nie używaj ich bez rozcieńczenia wodą, są silnie skoncentrowane.
Innym rozwiązaniem ekologicznym jest ochrona biologiczna oparta na organizmie pasożytniczym, który aktywnie poszukuje larw lub postaci dorosłych określonych szkodników. Dobrym przykładem są nicienie drapieżne, których celem są ślimaki nagie. Po ich eksterminacji ci pomocnicy również umrą.
Kontrola biologiczna ma kilka zalet. Nie pozostawia syntetycznych pozostałości na roślinach ani w glebie, a warzywa i owoce można spożyć od razu, bez zachowania okresu karencji typowego dla sprayów na bazie syntetycznej.
Chemia nie musi być wrogiem
Mimo że produkty przyjazne środowisku cieszą się coraz większą popularnością, zawsze można sięgnąć po klasyczny spray. Największym problemem jest jego nadużywanie, które niestety nie prowadzi do wytępienia szkodnika. Częste i nierozważne stosowanie może natomiast spowodować powstanie odpornych kolonii szkodników, na które oprysk nie zadziała. Dlatego należy się z nimi obchodzić ostrożnie, zgodnie z zaleceniami producenta.
Bardzo ważna jest również prawidłowa nazwa choroby lub szkodnika, tylko to pozwoli na zastosowanie odpowiedniego oprysku. Nie zapomnij o środku zwilżającym, którym może być klasyczny płyn do mycia naczyń lub specjalny preparat dodawany do rozcieńczonego roztworu. Jego zadaniem jest odtłuszczenie powierzchni roślin i szkodników – tylko w ten sposób spray zadziała i dotrze tam, gdzie powinien.
Artykuł ten można znaleźć w magazynie Dům&Zahrada nr 11/2023.