5 ziół, które chętnie zagoszczą na Twoim parapecie niezależnie od pory roku – porady tradycyjne i nietradycyjne

5 ziół, które chętnie zagoszczą na Twoim parapecie niezależnie od pory roku – porady tradycyjne i nietradycyjne, dzięki którym możesz delektować się soczystym orzeźwieniem, kiedy tylko masz na to ochotę. Jeśli lubisz gotować, aromatyczne zioła na pewno się przydadzą. A jeśli będą zawsze świeże, wyjdzie to tylko na dobre Twojej kuchni i Twojemu zdrowiu. Nie ma nic lepszego niż samodzielne wyhodowanie tych zielonych pomocników kuchennych w domu i posiadanie ich nieograniczonego zapasu przez cały rok. Podpowiemy Ci, jakie zioła możesz w ten sposób uprawiać w domu i co zrobić, aby cieszyły Cię przez nieograniczony czas. Oprócz tego, że są bardzo przydatne, posłużą również jako stylowa dekoracja Twojego wnętrza. Wystarczy do tego nasłoneczniony parapet, kilka odpowiednich pojemników, na przykład kolorowych puszek po kompocie, trochę ziemi i nasiona lub sadzonki roślin.

Jak dbać o zioła, aby były szczęśliwe i pięknie rosły

Złota zasada mówi, że zioła dobrze jest umieścić w miejscu, które ma przynajmniej sześć godzin naturalnego światła dziennie. Ponadto konieczne jest stosowanie doniczek z dobrym drenażem, aby nadmiar wody nie uszkodził korzeni roślin.

Bazylia

Bazylia lubi dużo słońca i ciepła, a także dużo wody. Dlatego umieść go na południowym parapecie i utrzymuj stale wilgotną glebę – ale nie mokry. Często uszczypnij wierzchołki roślin, aby pobudzić do rozgałęziania się. Następnie użyj posiekanych wierzchołków roślin w sosach pomidorowych do pizzy i makaronów, w sałatkach, daniach warzywnych i nie tylko.

zioła

Zdjęcie: Pixabay

Liść laurowy

Liść laurowy lub liść laurowy to piękna bylina, która bardzo dobrze rośnie w dużych skrzynkach ustawionych w oknach wychodzących na wschód lub zachód. Potrzebuje także dobrej cyrkulacji powietrza i od czasu do czasu trzeba potrząsnąć roślinami, gdyż bardzo dobrze się rozmnażają. Następnie użyj liści do aromatyzowania zup, sosów lub gulaszulub zrób z nich pachnący i dekoracyjny wianek.

Trybula

Delikatne zioło stosowane w kuchni francuskiej nazywane jest francuską pietruszką. Nasiona wysiewamy wiosną lub późnym latem, umieszczamy w półcieniu i utrzymujemy w temperaturze od 18 do 21°C. Podobnie jak bazylia, również trybulę należy uszczypnąć od góry. Oddzielone części należy wykorzystać do przyprawiania zup, ryb, warzyw czy drobiu lub wykorzystać do produkcji masła ziołowego.

Oregano

To śródziemnomorskie zioło dobrze się rozmnaża i dlatego można ją również uprawiać z kawałkiem rośliny oddzielonej od rośliny uprawianej na zewnątrz. Doniczkę postaw na parapecie południowym, podlewaj ją dopiero wtedy, gdy ziemia przeschnie i regularnie przycinaj.

Szałwia

Odetnij czubek rośliny od rośliny zewnętrznej i przenieś ją do doniczki. Umieść go na południowym parapecie okna. Odetnij wierzchołki i użyj ich do drobiu, wieprzowiny lub domowych kiełbasek.

Źródło: https://www.florapack.cz/rady-zahrada/pestovani-bylinek-v-byte.html, https://www.idnes.cz/hobby/domov/navod-k-pestovani-kuchynskych-bylinek- doma-mf-dnes.A190311_155654_hobby-domov_mce, https://www.strefa.cz/pestovani-bylinek-pro-zacatecniky-v-byte-i-na-balkone-p97384/

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *