Zostało Ci trochę czerwonego wina z imprezy? Użyj go na roślinach!

Wino to jeden z najbardziej znanych napojów alkoholowych na świecie. Jeśli następnego dnia po imprezie znajdziesz rozlane kieliszki do wina, nie musisz ich wyrzucać. Nadal mogą ci służyć. Wino powstało ze sfermentowanych winogron. Drożdże zużywają cukier zawarty w winogronach i przekształcają go w etanol i dwutlenek węgla. Alkohol hamuje wzrost roślin od stężenia 5% i powyżej. Im większe stężenie, tym wyraźniejszy efekt w krótszym czasie. Jeśli wino zawiera mniej niż 5% alkoholu, można je stosować na rośliny.

Wino jako nawóz

Nie zaleca się polewania winem bezpośrednio na rośliny. Zrób z niego nawóz, np. mieszając odrobinę wina (najlepiej czerwonego), fusy z kawy, zmiksowane skorupki jaj oraz suszone i zmiksowane skórki marchwi i ziemniaków. Mieszankę tę stosujemy w razie potrzeby w glebie dla roślin. Bardzo ważne jest sprawdzenie wilgotności gleby po zastosowaniu tego nawozu.

Wino

Zdjęcie: Pexels

Wino na kompost

Wino, które nie nadaje się już do picia, ponieważ było przechowywane przez długi czas, stopniowo zamienia się w ocet. Wino to można wykorzystać do kompostu. Podobnie jak wino zamienia się w ocet, uwalnia się z niego azot, który aktywuje bakterie w kompoście. To pomaga w rozkładzie. Używanie wina do kompostu jest właściwie najlepszym sposobem jego przetworzenia. Najskuteczniejsze jest wino czerwone, które zawiera więcej garbników.

Wino jako herbicyd

W takim przypadku zawartość alkoholu w winie powinna być jak najwyższa. Na pewno co najmniej 5%. Alkohol jest toksyczny dla roślin. Wpływa na ich zdolność do pobierania składników odżywczych z gleby i wody. Hamuje rozwój korzeni, dzięki czemu można go użyć do usunięcia roślin, których nie chcesz sadzić. Nawet po przetworzeniu w ocet wino działa jak herbicyd.

Wino przeciw mszycom

Wystarczy zanurzyć wacik w winie i przetrzeć mszyce znajdujące się na roślinie. Wykonuj tę procedurę przez co najmniej siedem dni. Szkodniki powinny stopniowo znikać. Ale uważaj, wino może również uszkodzić rośliny. Dlatego wino powinniśmy rozcieńczać wodą w proporcji 1:10. Możesz skorzystać z testu wysiłkowego – na jeden liść nałóż mieszaninę wody i wina i odczekaj co najmniej 4 godziny. Następnie spłucz wodą.

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *