Jak sezonować patelnię żeliwną i jak zapobiec rdzewieniu!

Na żeliwnej patelni przyrządza się znacznie smaczniejsze potrawy niż na wielu innych nowoczesnych patelniach ze stali nierdzewnej lub teflonu. Chociaż droższa, wysokiej jakości patelnia żeliwna jest inwestycją na całe życie w każdej kuchni.

Żeliwna patelnia to najlepszy wybór do przygotowania soczystego steku z karkówki, zapiekanych warzyw czy apetycznego omletu. Potrawy gotowane w żeliwie nabierają szczególnego smaku i aromatu, podobnie jak kiedyś gulasze i pieczenie.

Dobrej jakości garnki żeliwne są trwałe, nie pękają, nie zarysowują się, nie zmieniają swojego wyglądu, są jednak bardziej wymagające, bo wymagają okresowej konserwacji i sezonowania olejem.

Żeliwo rdzewieje natychmiast, jeśli nie zostanie dokładnie oczyszczone, wysuszone i natłuszczone po każdym użyciu. Nawet jeśli wymaga większej pielęgnacji, żeliwna patelnia jest dobrą inwestycją, którą możesz także zostawić w spadku swoim wnukom, którzy pasjonują się kuchnią. Każdy szanujący się smakosz ma również naczynia żeliwne, a także znacznie nowocześniejsze naczynia szklane lub ze stali nierdzewnej.

Jakie zalety ma patelnia żeliwna w kuchni?

Jak sezonować patelnię żeliwną i jak zapobiec rdzewieniu!
Steki są smaczniejsze smażone na żeliwnej patelni

Żeliwo jest stopem żelaza i węgla, w którym zawartość procentowa węgla wynosi od 2,14 do 4,5%. Dzięki zawartości węgla żeliwo ma matową czarną barwę i lekko porowatą teksturę. Stop ten odkryto w Chinach w VI wieku, a jego tajemnica dotarła do Europy dopiero w XIV wieku.

Żeliwo, pierwotnie stosowane w przemyśle ciężkim, znajduje coraz bardziej praktyczne zastosowanie ze względu na to, że jest dobrym przewodnikiem ciepła. Dobrej jakości żeliwna patelnia, patelnia lub kocioł równomiernie rozprowadzają ciepło, a potrawy gotują się szybko i równomiernie.

Naczynia żeliwne uważane są za bezpieczne do spożycia, ponieważ w wysokich temperaturach nie wydzielają szkodliwych substancji, w przeciwieństwie do naczyń zawierających różne stopy z niklem, aluminium czy ołowiem.

Poza tym naczynia żeliwne są bardzo wytrzymałe, nie pękają, nie zarysowują się, wytrzymują całe życie, trzeba jednak wiedzieć, jak je właściwie konserwować.

Jak wybrać dobrej jakości patelnię żeliwną

Patelnie żeliwne cieszą się dużą popularnością, są nieco droższe, ale warto mieć je w kuchni. Zachowaj szczególną ostrożność, jeśli chcesz kupić swój pierwszy żeliwny garnek. W handlu jest wiele podrabianych garnków, które wyglądają jak żeliwo, ale nie zawierają odpowiedniego stopu węgla i żelaza.

Oto kilka kryteriów wyboru wysokiej jakości patelni żeliwnej:

  • Jego kolor powinien być głęboko czarny, podobny do grafitu i powinien mieć matowy, lekko porowaty wygląd
  • Żeliwo jest bardzo ciężkie: porównaj kilka żeliwnych patelni na półce i zobacz, jak ciężka jest każda z nich;
  • Przeczytaj uważnie etykietę, bądź produktem certyfikowanym i podaj procentową zawartość węgla w stopie;

Nie mylić żeliwa ze stopami na bazie aluminium, które są lżejsze. Patelnie żeliwne są ciężkie i mają grubsze ścianki niż ich zamienniki. Przed zakupem sprawdź ich pochodzenie i jakość!

Jak po raz pierwszy sezonować patelnię żeliwną

Po zakupie pierwszej żeliwnej patelni lub żeliwnego grilla należy je bardzo dokładnie umyć ciepłą wodą, bez detergentów!

Duże skupienie! Nie zapomnij! Do naczyń żeliwnych nigdy nie używa się detergentu.

Wyczyść żeliwną patelnię ciepłą wodą, solą i cytryną. Następnie wytrzyj go dobrze ręcznikiem papierowym, nie pozostanie ani kropla wody, ponieważ bardzo szybko rdzewieje, z dnia na dzień.

Następnie posmaruj patelnię dużą ilością oleju, najlepiej oliwy z oliwek, która jest gęstsza i ma wyższą temperaturę spalania niż olej słonecznikowy. Doświadczeni kucharze do pierwszego wypalenia używają oleju lnianego, który pozostawia nieskazitelny film na powierzchni potrawy. Pozostawiają patelnię w piekarniku na co najmniej godzinę, aby olej dobrze wniknął we wszystkie pory.

Umieść patelnię w piekarniku lub na płomieniu kuchenki i poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje i wchłonie olej przez co najmniej 15 minut. Im dłużej się pali, tym lepiej. Pół godziny byłoby idealne.

Na koniec wyłącz ogień, poczekaj, aż patelnia ostygnie i wytrzyj nadmiar oleju papierowymi ręcznikami. W ten sposób Twoja patelnia będzie gotowa na pierwsze pieczenie i nie będzie już ryzyka rdzewienia ani przywierania potraw.

Przyprawianie i wypalanie patelni w piekarniku przeprowadzamy okresowo, 2-3 razy w roku, gdy zauważymy, że potrawa zaczyna przyklejać się do patelni.

Jak prawidłowo czyścić naczynia żeliwne

Jak sezonować patelnię żeliwną i jak zapobiec rdzewieniu!
Sól gruboziarnista, doskonała do czyszczenia śladów przypaleń na patelni

Żeliwo myjemy wyłącznie gorącą wodą, solą i cytryną, czyli roztworami naturalnymi, możliwie najprostszymi i bezpiecznymi do spożycia. Dlaczego? Ponieważ żeliwo jest porowate, detergenty do naczyń lub proszki do czyszczenia dostają się do porów i trafiają do żywności.

Pamiętaj, że żeliwa nigdy nie czyści się detergentami, tixami lub innymi produktami ściernymi.

Żeliwną patelnię pozostawiamy do namoczenia w gorącej wodzie na 20-30 minut, posypujemy solą i dokładnie czyścimy szorstką, czystą gąbką, do której nigdy wcześniej nie wlewaliśmy płynu do mycia naczyń.

Jeżeli patelnia została odpowiednio wysezonowana i dobrze naoliwiona w piekarniku, żadne jedzenie nie będzie przyklejało się do jej ścianek. Żeliwo można bardzo łatwo wyczyścić za pomocą wody i soli lub wody i cytryny.

Ale po każdym myciu należy go dobrze natłuścić i trzymać na ogniu przez kilka minut, aby olej wniknął w pory metalu.

Należy pamiętać, że na rozgrzaną patelnię żeliwną nie wolno wkładać bardzo zimnej lub zamrożonej żywności. Na przykład nie można umieszczać mrożonych warzyw bezpośrednio na gorącej żeliwnej patelni, tak jak umieszcza się je na patelni teflonowej lub szklanej. Duża różnica temperatur może powodować niewielkie pęknięcia żeliwa, które z czasem się pogłębiają.

Jakich potraw nigdy nie należy gotować w żeliwnych garnkach

Garnki żeliwne są nieco bardziej wymagające. Należy je dokładnie oczyścić i zawsze naoliwić. Dlatego nie można ich stosować do żywności atakującej żeliwo i powodującej rdzę.

Przetwory z sosem pomidorowym

Kwas w sosie pomidorowym uszkodzi powierzchnię żeliwa, a potrawy mogą nabrać lekko metalicznego smaku. Na patelni żeliwnej nigdy nie smaż mięsa mielonego w sosie pomidorowym, warzyw w sosie pomidorowym, spaghetti ani innych dań zawierających pomidory.

Wino psuje smak, jeśli zostanie użyte na żeliwnej patelni

Jeśli chcesz posmarować stek winem podczas pieczenia lub jeśli był on marynowany w winie i occie, nie używaj żeliwnej patelni! Ze względu na kwaśność wino będzie wchodzić w interakcję z żeliwem i mięsem, nadając mu metaliczny smak.

Desery i słodkie wypieki

Teoretycznie wiele ciast i tart z chrupiącym ciastem wychodzi przepysznie na żeliwnej patelni. Pamiętaj jednak, że żeliwo pochłania aromat cebuli, czosnku i ostrych przypraw z innych potraw, a te mocne aromaty trafią do Twojego aromatycznego deseru, co wcale nie będzie przyjemne. Można gotować tylko ciasta z pikantnym nadzieniem.

Delikatne mięso rybne najlepiej przyrządzać ze stali nierdzewnej

Nie używaj żeliwnej patelni do smażenia ryb. Delikatne mięso z niewielką ilością tłuszczu może przylgnąć do patelni i zepsuć potrawę. Na patelnię żeliwną wskazane są soczyste steki z większą ilością tłuszczu, np. wieprzowe lub drobiowe.

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *