Choć jego historia sięga czasów starożytnych, popularność zyskała tu dopiero w ostatnich latach. To smaczne warzywa, które można zbierać z ogrodu już w grudniu. Jak ją uprawiać, a następnie wykorzystać w kuchni?
Rukola jest częścią diety od dawna. Jest o tym mowa w Starym Testamencie. Uprawa rukoli mogła być znana już w VI wieku p.n.e. W starożytności jego liście i olej z nasion uważano za afrodyzjak. Rukola jest zatem starożytnym warzywem liściastym, które jest obecnie popularne na całym świecie. Co wiecej? Jej uprawa jest prosta. Można ją uprawiać w kwietniku, w doniczce na balkonie lub na tarasie.
Warzywo kochające chłodną pogodę
Rukola lubi chłodną pogodę. Dzięki temu można ją sadzić już na początku kwietnia, a bez problemu nawet wcześniej. Potrzebuje dziennej temperatury powyżej 4°C. Jednak nawet mróz jej nie przeraża. Nawet zupełnie początkujący poradzi sobie z uprawą. Wystarczy kupić nasiona rukoli i zasiać je. Nie tylko rośnie jak chwast, ale nawet przy regularnym zrywaniu liści automatycznie odrasta. Dlatego jest to niesamowity magazyn nowych i nowych upraw. Rukolę można praktycznie zbierać już w grudniu.
Ten rodzaj warzyw liściastych wymaga gleby o pH od 6 do 6,5. Dobrym pomysłem jest dodanie kompostu do gleby przed siewem. Rukola uwielbia wilgoć, dlatego potrzebuje regularnego i częstego podlewania. Rośnie na stanowiskach słonecznych, ale radzi sobie również w cieniu.
Zdjęcie: Pixabay
Rukola w kuchni
Świeże liście można oczywiście przetworzyć od razu, ale można je też przechowywać w lodówce do 10 dni. Najlepiej owinąć w ściereczkę lub ręcznik papierowy i umieścić w perforowanej plastikowej torbie w szufladzie lodówki. Liście można również zamrozić w pojemnikach z lodem. Wystarczy je umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do misek i zalać oliwą. Następnie zamroź je. Tak zamrożoną rukolę przez całą zimę można dodawać do sałatek, zup i dań jajecznych.
Świeża rukola jest doskonałym składnikiem sałatek warzywnych, który dzięki swojemu typowo ostremu smakowi dodaje przyjemnej pikanterii. Można go stosować jako dodatek do mięs, ryb, risotto, makaronów, ale jest także doskonałym składnikiem pizzy, omletów i sosów. Rukola nadaje się również do przygotowania pesto.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay