Papryczki chili działają na bóle stawów, pleców i mięśni, a także na cellulit. Zrób domową maść

Papryczki chili, zarówno świeże, jak i suszone, są najczęściej używane w kuchni w celu dodania ciepła do żywności. Ale mają też działanie lecznicze. Działają jako lekarstwo na bóle pleców, mięśni i stawów, a także pomagają pozbyć się cellulitu. Przygotuj maść chili lub olejek do masażu zgodnie z naszą instrukcją. To nic skomplikowanego.

Pochodzą z Ameryki Środkowej. Istnieje niezliczona ilość rodzajów i odmian o różnych kształtach, kolorach i cieple. Powoduje to, co ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

„Papryczki chili o wyższej zawartości kapsaicyny (np. odmiana Habanero) również działają przeciwbólowo i mogą być stosowane zewnętrznie jako bardzo skuteczny środek przeciwbólowy” wyjaśnia zielarz Martin Kolár i dodaje: „Chili nałożone na skórę w postaci maści, olejku lub nalewki łagodzi ból związany z zapaleniem stawów i neuralgią nerwu trójdzielnego, jest przydatne przy napiętych i sztywnych mięśniach, bólach pleców i siniakach, pomaga przy bólach nerwowych związanych z półpaścem i cukrzycą .”

Olejek do masażu chili na bolące stawy i mięśnie

Składniki

  • około 12 papryczek chili

  • około 300 ml dobrej jakości oleju

Przygotowanie

Oczyszczoną paprykę drobno posiekaj, nie usuwaj nasion! Wycieramy czystą i suchą zamykaną szklankę wódką. Papryczki chili włóż do pojemnika i zalej olejem, muszą być całkowicie zanurzone, co najmniej 1 cm nad powierzchnią. Zamykamy i pozostawiamy do maceracji w ciemnym i chłodnym miejscu na dwa do czterech tygodni. Wstrząsaj co drugi do trzeciego dnia. Następnie przesączyć przez szmatkę lub drobne sitko, dobrze wycisnąć papryczki chili. Przechowujemy na zimno, najlepiej w ciemnej szklance.

Używać

Olejek do masażu Chilli stosuje się maksymalnie trzy razy dziennie, delikatnie masując obolałe stawy, napięte mięśnie czy siniaki.

Maść chili na ból i cellulit

Składniki

  • 300 g białej wazeliny lekarskiej lub czystego smalcu

  • 30 g suszonej, mielonej papryczki chili

Przygotowanie

Wazelinę lub smalec podgrzej w łaźni wodnej maksymalnie do temperatury 50°C i wsyp do niej przyprawę chili, podgrzewaj przez około 10 minut ciągle mieszając. Usuń mieszaninę i pozostaw ją na zimno na 24 godziny. Następnie podgrzać ponownie do maksymalnie 50°C, wymieszać i przecedzić przez skarpetę do małych słoiczków. Chronimy maść przed dziećmi.

Używać

Maść stosuje się głównie przy artrozie, zapaleniu stawów, stłuczeniach i bólach pleców. Nałożyć cienką warstwę maści na dotknięty obszar i delikatnie wmasować w skórę. Można również przykryć bandażem. Jako okład (mastyks natrzeć obszar objęty cellulitem, owinąć folią spożywczą i pozostawić na około 35 minut, następnie zmyć wodą). Zabieg wspomaga metabolizm i rozbija podskórną tkankę tłuszczową.

Uważaj, chili mocno się pali!

Wrażliwość każdej osoby na chili jest różna, dlatego należy najpierw przetestować maść lub olejek i nalewkę na małym kawałku skóry w szczególnie bolesnym miejscu. „Pospiesz sięNaJeśli nie ma oznak alergii lub zwiększonej wrażliwości, możemy zacząć nakładać maść chili na większą powierzchnię. Na początku może palić dość nieprzyjemnie.” ostrzega zielarz.

  • Nigdy nie należy stosować maści, olejku ani nalewki chili na otartą skórę lub otwartą ranę.

  • Po aplikacji musimy dokładnie umyć ręce ciepłą wodą z mydłem lub użyć jednorazowych rękawiczek, aby nie dostać się np. do oka. Jednak reakcja chili na skórę palców może być również nieprzyjemna. Mogą palić. Czasami jest to potrzebne na przykład z mlekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *