Jak łatwo umyć grzyby? Zrobi to zwykła mąka

Wiesz to. Przyniosłeś ze sklepu grzyby lub boczniaki i dowiedziałeś się, że w opakowaniu znajdują się nie tylko same grzyby, ale także gleba. Przecież nawet grzyby z lasu trzeba dokładnie wyciąć. Nawet po tym nadal są zbudowane z ziemi i pokrywy leśnej jako takiej. Dlatego warto dokładnie umyć grzyby. W końcu zarówno gleba, jak i liście, czy igły czy inne części lasu nie dodają dwa razy więcej smaku. W kolejnych wierszach przyjrzymy się bardzo prostemu trikowi z mąką, który pomoże Ci szybko i najskuteczniej pozbyć się brudu z grzybów.

Zapomnij o szorowaniu i krawędziowaniu

Szorowanie świeżo zakupionych grzybów czy pieczarek nie miałoby sensu. Spowoduje to uszkodzenie powierzchni grzyba i oczywiście często całkowicie uszkodzi samego grzyba. Dlatego też warto postawić na inne rozwiązania. Podobnie nie jest konieczne obieranie grzybów z kapelusza. Można go spożywać bez żadnych problemów i w jakiś sposób należy on do smaku tych grzybów.

Pakowane grzyby

Brud na grzybach: Fot. Radek Štěpán

Pieczarki obtaczamy w mące i gotowe

Jaki jest sekret doskonałego czyszczenia grzybów? Wyraźnie chodzi o użycie mąki. Wystarczy obtoczyć grzyby w mące i zalać wodą. Następnie grzyby należy szybko przepłukać na sitku. Tylko upewnij się, że ciśnienie wody nie jest ekstremalne. Licz na to, że grzyby będą naprawdę pięknie czyste. Żadne kawałki ziemi ani małe kamienie nie pozostaną w twoich ustach.

Mielona mąka

Mąka: Zdjęcie: Radek Štěpán

Dlaczego mąka jest tak skuteczna, a grzyby tak doskonale oczyszczone?

Powierzchnia grzybów jest zazwyczaj wilgotna, więc mąka trzyma się ich bez problemu. W efekcie łapie na sobie brud. Następnie tworzy się rodzaj śluzu, który może zatrzymać takie zanieczyszczenia. Następnie wystarczy opłukać grzyby, a śluz zniknie wraz ze wspomnianymi zanieczyszczeniami. Na koniec pozostaną tylko pięknie czyste grzyby. Tak naprawdę nie ma znaczenia, z jakim rodzajem grzybów spróbujesz tej sztuczki. Użyliśmy pieczarek, które należą do najchętniej sprzedawanych w naszym kraju grzybów.

Źródła informacji: Autor, smakosze.pl, tojenapad.sk

Pieczarki: Zdjęcie dzięki uprzejmości Pixabay

Radek Stepan

Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *