Czy wiesz, że orzechy włoskie przechowuje się w soli? Możesz nawet je

Masz w domu orzechy włoskie i zastanawiasz się, jak je przechowywać, aby służyły długo? Następnie trzeba się zastanowić, czy będą lepiej przechowywane obrane, czy w łupinie. Jak to zrobić?

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Właściwe przechowywanie orzechów włoskich wydłuża ich trwałość.
  • Orzechy łuskane jełczą szybciej, natomiast orzechy w łupinach trwają dłużej, ale wymagają łuskania.
  • Zaleca się przechowywanie w suchym miejscu, w skorupach i regularne sprawdzanie pod kątem szkodników.

To podsumowanie zostało utworzone przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Bardziej praktyczne może okazać się przechowywanie łuskanych orzechów włoskich. Po prostu wyciągasz je, kiedy są potrzebne i od razu je wykorzystujesz.

Z drugiej strony – orzechy łuskane mają tendencję do jełczenia, mogą zaatakować pleśń, cieszą się nimi także mole. Orzechy w łupinach wytrzymują dłużej, ale i tak trzeba będzie je obrać przed każdym użyciem.

Przygotuj pyszne orzechy w karmelu:

Źródło: YouTube

Po co włączać orzechy włoskie do menu

Orzechy włoskie są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zawierają tłuszcze nienasycone (tzw. zdrowe tłuszcze), białka, ale także witaminy B3, B5, B6 i E, cynk, potas i magnez. Dzięki zawartości witaminy E orzechy są doskonałym przeciwutleniaczem i pomagają regulować stres.

Najpierw musisz wysuszyć orzechy

Wiele osób woli przechowywać orzechy włoskie w łupinach – przynajmniej ze względu na oszczędność miejsca. Jednakże, jeśli nie są prawidłowo przechowywane, orzechy zaczną jełczeć i gorzkie. Dlatego lepiej przechowywać je w skorupce. Przechowuj tylko dojrzałe orzechy, nigdy nie przechowuj ich poza drzewem. Tylko te, które same opadają na ziemię.

Ważne jest, aby przechowywać orzechy w nienaruszonej łupinie, która uniemożliwia przedostanie się powietrza do jąder. Skorupa pomaga również regulować temperaturę i wilgotność wewnątrz. Usuń wszystkie podejrzane orzechy (ze śladami pleśni lub dziwnymi kolorami).

Do przechowywania nadają się dokładnie wysuszone orzechy. Można je rozłożyć na talerzu lub na dnie skrzynek, umieścić w suchym pomieszczeniu na 5 do 6 tygodni. Można je także suszyć w piekarniku w temperaturze od 40 do 50°C. Alternatywnie możesz umieścić je na grzejniku.

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Istnieje kilka sposobów przechowywania orzechów. Można je przechowywać w oddychających torbach, które można powiesić w suchym miejscu. Na przykład odpowiednia jest gleba. Inne opcje obejmują przechowywanie w torbach papierowych.

Od czasu do czasu sprawdzaj orzechy pod kątem ćm i innych szkodników spożywczych. Orzechy można również przechowywać w soli. W tym przypadku orzechy układa się w glinianym pojemniku, każdą warstwę pokrywa się grubą solą i wiórami drzewnymi.

Orzechy można również przechowywać w łupinach

Orzechy włoskie można również przechowywać w łupinach. I to za pomocą suchej konserwy. Można je gotować w garnku, piekarniku, ale także w kuchence mikrofalowej. Orzechy przechowywane w ten sposób mogą przetrwać kilka lat. Jeśli nie chcesz ich konserwować, możesz je zamrozić – tak przechowywane orzechy wykorzystasz w ciągu roku. Natomiast orzechy wytrzymują w lodówce około 4 miesięcy.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *