Wystarczy jedna łyżeczka na miesiąc – suszony czosnek działa jak booster życia dla roślin. Czosnek jest powszechnie znany ze swojego pikantnego aromatu i smaku, a także niezwykłego działania przeciwwirusowego, przeciwbakteryjnego i antyseptycznego. To cudo jest również bogate w witaminy A, B, C oraz jod, wapń i selen.
Jednak nawet ten cud natury nie jest odpowiedni dla każdego. Jedno z jej zastosowań nie jest jednak zbyt znane, a jest nim nawożenie czosnkiem.
Suszony czosnek jako nawóz
Nawożenie czosnkiem nie jest trudne, należy jednak uważać, aby nie przypalić delikatnych roślin, takich jak fikusy, storczyki czy paprocie.
Do nawożenia nadaje się dobrze suszony czosnek, którego wyjątkowe właściwości roślina niewątpliwie doceni. Stosując go dezynfekujesz także glebę z patogenów, wzbogacasz rośliny w wiele substancji biologicznie czynnych, aminokwasów, witamin i minerałów. Składniki czosnku rewitalizują rośliny i wspomagają ich kwitnienie.
Czosnek zawiera kilka substancji aktywnych, które nadają mu właściwości lecznicze. Najważniejsze substancje zawarte w czosnku to:
-
Allicyna: Związek ten jest odpowiedzialny za charakterystyczny zapach czosnku i ma właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc w walce z bakteriami, wirusami i grzybami.
-
Selen: Czosnek zawiera również śladowe ilości selenu, który ma właściwości przeciwutleniające i może chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
-
Siarczki organiczne: Substancje te są również ważne i mają różne właściwości zdrowotne, w tym wspomagają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko niektórych chorób.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay
Jak nawozić czosnkiem
Jeśli chcesz zadowolić swoje rośliny doniczkowe nawozem czosnkowym, wsyp jedną łyżeczkę suszonego czosnku do każdej doniczki. I wymieszaj. Czosnek będzie stopniowo rozkładał się i dostarczał kwiatom niezbędnych składników odżywczych.
W przypadku delikatnych roślin łyżeczkę suszonego czosnku rozcieńczyć w litrze lekko ciepłej wody. Pozwól mu zaparzyć i po trzech do czterech godzinach odcedź. Roztwór stosować jako opatrunek na wilgotną glebę w pobliżu korzeni. Możesz stosować tę metodę co dwa tygodnie.
Mówi się również, że czosnek jest skuteczny przeciwko grzybicy.
Suszenie czosnku i jak to zrobić
Czosnek można suszyć w piekarniku, w suszarce lub w temperaturze pokojowej. Każda metoda suszenia ma swoje zalety i wady, ale wynik będzie taki sam. Suszony czosnek.
-
Piekarnik – suszyć czosnek w temperaturze około 50°C przez około 45 minut. Czosnek najlepiej suszyć w plasterkach, ale można też suszyć w całości. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać.
-
Suszarka – w suszarce elektrycznej jest to bardzo proste. Suszyć w niskiej temperaturze do 50°C przez około sześć godzin.
-
W temperaturze pokojowej – potrzebujesz dużo miejsca, ponieważ wyschnięcie zajmie około tygodnia. Rozłóż czosnek na papierze do pieczenia lub sitach i uważaj na pleśń lub szkodniki.
Czosnek można przechowywać w całości, w plasterkach lub zmielić i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, bez niepotrzebnej wilgoci.
Źródła: https://chalupari-zahradkari.cz/pokojove-rostliny/pokojovky-porostou-jako-splasene-pomuze-suseny-cesnek/https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_kuchy%C5%88sk %C3%BD
Zdjęcie poglądowe: Pixabay
Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂