Rozpoczęły się zbiory orzechów włoskich. Jak prawidłowo przechowywać kulki włosowe, aby do Świąt nie spleśniały

Szczyt zbiorów orzechów włoskich przypada na październik. Jak najlepiej dbać o plony? Przechowywanie orzechów nie jest łatwe, ponieważ przy niewłaściwym obchodzeniu się z nimi szybko stają się zjełczałe, spleśniałe i gorzkie. Podpowiadamy, co zrobić z orzechami włoskimi, aby zachowały dobrą kondycję przez kilka miesięcy, przynajmniej do Świąt.

, owoce, cieszą się u nas ogromną popularnością, wszak nie wyobrażamy sobie bez nich np. świątecznych wypieków. Ponadto należą do tzw. dlatego, że m.in. wzmacniają mózg, odporność i nerwy, pomagają eliminować stres i zmęczenie oraz poprawiają nastrój. Mówią, że powinniśmy jeść garść orzechów dziennie.

Po czym poznajemy, że orzechy włoskie są dojrzałe?

Orzech włoski składa się z papkowatej zielonej łupiny (skorupy), która po dojrzeniu staje się czarna i sama pęka, aż się rozpadnie, a wewnątrz znajduje się twarda, jasnobrązowa skorupa zawierająca jądra. Z surowych ziaren można obrać skórkę, ale po wysuszeniu nie jest to już możliwe. Dojrzałość orzechów włoskich poznajemy po tym, że obierają się z zielonego opakowania i opadają na ziemię. Możemy pomóc żniwom, potrząsając nimi długim kijem z haczykiem na końcu, ale nigdy nie zmiażdżymy orzechów! Z jednej strony gałęzie orzecha włoskiego są uszkodzone, z drugiej strony orzechy mogą być jeszcze niedojrzałe.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Zbiór orzechów włoskich

  • Powinniśmy regularnie zbierać kule włosowe. Jeśli pozwolimy im leżeć pod drzewem dłużej niż dwa dni, zwykle stają się wilgotne i spleśniałe. Orzechy łatwiej będzie zebrać z ziemi, jeśli przed zbiorem skosimy trawę pod drzewem.

  • Uszkodzone lub przedwcześnie zebrane orzechy o jasnym jądrze nie przetrwają, jądro wyschnie lub stanie się spleśniałe. Owoce z widocznymi śladami pleśni i przebarwień oraz obrane i pomarszczone pestki należy wyrzucić.

  • Zbierając orzechy, usuwamy z nich zieloną skórkę. Nie zapominajmy o rękawiczkach, w przeciwnym razie nasze dłonie zrobią się brązowe i będzie je dość trudno zmyć.

Jak suszyć orzechy włoskie

Orzechy, które chcemy przechowywać, muszą być suszone w całości lub z już obranymi pestkami. Jeśli pominiemy suszenie, mokre orzechy zaczną pleśnieć i gnić.

  • Całe orzechy rozkładamy w jednej warstwie lub wieszamy w siatkach i pozostawiamy do wyschnięcia na 4 do 6 tygodni w przewiewnym i suchym pomieszczeniu. Idealna temperatura suszenia powinna wynosić około 25°C. Temperatury powyżej 35°C pogarszają jakość smaku.

  • Do suszenia obranych ziaren nadaje się piekarnik lub suszarka do owoców. Trwa 5-6 godzin w maksymalnej temperaturze 25°C. Jeśli są przechowywane w szczelnym słoiku i lodówce, wysuszone ziarna wystarczą na rok.

Przechowywanie orzechów włoskich

  • Do przechowywania najlepiej nadają się orzechy późnych odmian orzecha włoskiego (na przykład klasyczna odmiana Královský lub nowoczesny Chandler), których szczyt zbiorów przypada zwykle na październik.

  • Orzechy nie są łatwe do przechowywania, ponieważ łatwo jełczeją, spleśniają lub stają się gorzkie. Do przechowywania nadają się tylko prawidłowo dojrzałe, zdrowe i dobrze wysuszone orzechy na drzewie.

  • Orzechy można przechowywać w całości w łupinie lub po usunięciu jądra. Orzechy w łupinie zachowują trwałość najdłużej – łupina pomaga regulować wilgotność i temperaturę; jednocześnie nie przepuszcza powietrza, dzięki czemu rdzeń nie zaczyna jełczeć.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Jak przechowywać orzechy włoskie w łupinach

Suszone całe orzechy w łupinach układamy w pudełkach wyłożonych papierem, siatkami lub workami papierowymi. Dbamy o to, aby nie zmokły. Odpowiedni jest suchy i ciemny pokój. W każdym razie stale je sprawdzamy, aby upewnić się, że nie zostały zaatakowane przez mole lub pleśń.

Orzechy włoskie w soli

Nieobrane sandacze przetrwają długo, jeśli zostaną marynowane w soli. W wygotowanym i suchym dużym słoju lub glinianym garnku układaj naprzemiennie warstwy orzechów i mieszaninę grubej soli, włókna kokosowego i idealnie suchych wiórów z twardego drewna. Dobrze się pakujemy. Zamknąć pojemnik i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jak przechowywać orzechy włoskie

Jądra orzechów włoskich zawierają aż 70% oleju, dlatego należy je jak najszybciej skonsumować lub przetworzyć, aby nie zjełczały i nie były gorzkie. W celu krótkotrwałego przechowywania obrane orzechy włóż do słoika, zamknij i włóż do lodówki. Trwa około dwóch miesięcy.

Mrożone orzechy

Łuskane orzechy warto przechowywać w zamrażarce w zamkniętym pojemniku lub hermetycznie zamkniętych torebkach, aby nie wchłaniały zapachów innych produktów spożywczych. Zamrożone jądra zachowują trwałość przez rok.

Gotowane jądra

Możemy także zakonserwować jądra orzecha włoskiego. Orzechy włóż do umytych i osuszonych szklanek, włóż je do piekarnika nagrzanego do 80°C na około 5 minut. Wyjmij szklanki, natychmiast zamknij je pokrywkami, odwróć je do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Orzechy łuskane w miodzie

Świetnie sprawdzają się łuskane orzechy włoskie marynowane w miodzie. Z orzechami wymieszać w garnku w proporcji 1:1 (można też powoli podgrzać do temperatury maksymalnie 30°C, aż miód się rozpuści). Marynowane orzechy w miodzie najlepiej przechowywać w zamykanym słoiku. Ponieważ wysokiej jakości orzechy w miodzie powinny wystarczyć na kilka miesięcy.

A co z orzechami włoskimi

Orzechy spożywa się na świeżo i na surowo, gdy zawierają najwięcej substancji aktywnych. Vlašáky kojarzą się głównie z wypiekami, są tradycyjnym składnikiem i inne rzeczy, takie jak strudel, ciasta i wiele innych wypieków, nie mogą się bez nich obejść. Nie brakuje ich w lodach, deserach czy pastach do smarowania, są dobre. Możemy je wykorzystać także do farszów i nadzień, lub

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *