Czosnek to roślina znana na całym świecie i stosowana od czasów starożytnych, charakteryzująca się wyrazistym smakiem i wieloma właściwościami leczniczymi. Jeśli nie jesteś w pełni usatysfakcjonowany jakością i smakiem zakupionego czosnku, możesz wyhodować go samodzielnie. Będziesz potrzebować wiedzy teoretycznej, odpowiedniego siedliska i wysokiej jakości sadzonek. Najodpowiedniejszym czasem na sadzenie jest jesień, czosnek posadzony w tym czasie charakteryzuje się większym plonem i bardzo dobrą trwałością.
Glebę pod czosnek należy dokładnie przygotować
Siedlisko dla czosnku musi być dobrze wybrane i przygotowane. Do sadzenia nadaje się suche i przewiewne miejsce z dużą ilością światła słonecznego. Gleba nie może być gliniasta, w której czosnek by nie rósł. Najlepszym wyborem będzie gleba piaszczysta lub średnio ciężka, dobrze przepuszczalna. Czosnku nie sadzi się także w tym samym miejscu, w którym wcześniej rósł, zmiana siedliska jest dobrą profilaktyką przed wystąpieniem chorób. Miejsca, w których w przeszłości czosnek został zaatakowany np. przez nicienie lub inną typową chorobę, również nie nadają się do sadzenia. Jeszcze przed posadzeniem czosnku można użyć zielonego nawozu lub wykopać kompost. Nie nawozić czosnku świeżym obornikiem, roślina tego nie lubi.
Jak wybrać i dbać o sadzonki
Ponieważ czosnek dobrze radzi sobie z zimnem i zimą, najlepiej sadzić go późną jesienią, tuż przed zamarznięciem gleby. Na sadzonki nadają się wyłącznie goździki całkowicie zdrowe, bez śladów uszkodzeń mechanicznych i pleśni. Czosnek jest podatny na różne choroby, dlatego warto barwić goździki specjalnymi preparatami, aby zapewnić obfite zbiory. Kiszenie można przeprowadzić znacznie wcześniej, jeszcze przed sadzeniem. Czosnek marynuje się najczęściej poprzez zanurzenie go w przygotowanym roztworze (najczęściej stosuje się Sulkę) na około 3 godziny, po czym należy go wysuszyć i idealnie przechowywać w wentylowanym i suchym miejscu. Jeśli goździki są zbyt suche, przed sadzeniem zanurza się je na krótki czas w wodzie, pozostawia do wyschnięcia i natychmiast sadzi.
Uprawa czosnku z cebul
Nie zawsze konieczna jest uprawa czosnku bezpośrednio z goździków. Można również stosować tzw. pacibulki, które powstają z kwiatostanów czosnku i służą również do rozmnażania. Ich ilość, wielkość i jakość zależą od rodzaju czosnku – powstają albo duże cebule, albo większa liczba małych. Pacibulae z sadzenia jesiennego są podzielone i niepodzielne. Sadzi się je w przygotowanej grządce jak w przypadku klasycznej rośliny czosnkowej, na głębokość około 3 cm. W przypadku sadzonej paczuli konieczne jest częstsze spulchnianie gleby i regularne odchwaszczanie.
Sadzenie czosnku ma swoje własne zasady
Przed sadzeniem należy spulchnić glebę na głębokość około 10 cm i wzbogacić ją w składniki odżywcze. Najpierw podziel patyk na goździki, uważając jednak, aby nie naruszyć skórki goździków. Na sadzonki wybieraj największe goździki, bo tylko one zapewnią maksymalny plon. Sprawdź, czy nie są uszkodzone lub chore. Dobierz termin w zależności od temperatury gleby – powinna być niższa niż 9 stopni. Poszczególne goździki sadzimy w odległości ok. 10 cm, bruzdy i rzędy powinny być oddalone od siebie o 25-30 cm. Aby czosnek prawidłowo się ukorzenił, płaska strona ząbka musi być skierowana w dół. Sadzi się go na głębokość około 5 cm. Glinkę nad goździkami należy lekko rozgnieść.
Pielęgnacja czosnku po posadzeniu
Jeśli odpowiednio przygotowałeś glebę i grządkę i przestrzegałeś wszystkich zasad sadzenia, dalsza pielęgnacja czosnku nie jest zbyt wymagająca. Wystarczająco wzbogacona gleba nie wymaga dodatkowego nawożenia. Należy podlewać, szczególnie jeśli po posadzeniu jest zbyt sucho. Regularne podlewanie jest potrzebne tylko w maju i czerwcu. W przypadku czosnku przeznaczonego wyłącznie do zbioru, należy w odpowiednim czasie usunąć łodygi i cebule kwiatowe. Czosnek posadzony jesienią można również zabezpieczyć przed szkodnikami sadząc kwiaty ozdobne, których szkodniki nie lubią – bardzo często wykorzystuje się do tego celu Afrykanów