Jeśli jesteś zapalonym ogrodnikiem, z pewnością wiesz, że każdy ogród potrzebuje odpowiedniego zabezpieczenia przed zimą. Dotyczy to również drzew i krzewów owocowych. Jeśli chcesz mieć obfite zbiory drobnych owoców w przyszłym sezonie, musisz odpowiednio zadbać o krzewy. I natychmiast w momencie, gdy liście opadną z twoich krzaków!
Nie bój się zimowego cięcia
Jeśli chcemy mieć zbiory owoców lukrecji także w przyszłym roku, to jesienią należy obciąć nadmiar pędów krzewów. Ta czynność jest wymagana, gdy tylko krzaki stracą liście. Najbardziej odpowiedni okres jest teraz – od końca października do końca listopada.
Jeśli proces pielęgnacji krzewów malin wydaje Ci się trudny, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty poradnik, jak łatwo nim zarządzać.
No to ruszamy!
Krokiem pierwszym powinno być ogólne oczyszczenie krzaka i jego otoczenia. Usuń starą warstwę ściółki, resztki roślin i chwasty, odetnij nadmiar pędów ciemną korą lub wysuszonymi (ale także świeżo wykiełkowanymi) częściami. Po ogólnym czyszczeniu powinno pozostać około 8 do 12 zdrowych i mocnych pędów.
W pobliżu pozostałych części krzaków umieść drewniane słupki, do których przywiążesz pędy mocną liną. Spryskaj dolną część tuż nad ziemią przeciwko szkodnikom i nie zapomnij przykryć gleby nową ściółką.
Jak przycinać maliny?
Do wyboru są dwa rozwiązania: cięcie całkowite lub częściowe.
Pełne cięcie
Jeśli chcesz uzyskać obfite zbiory w następnym roku i zachować krzew w dobrej kondycji, aby zachować owoce, konieczne jest całkowite obcięcie pędów!
- Sprawdź krzak, czy nie ma na nim więcej owoców (lub zerwij je). Rozbierz go ostrożnie, aby mieć każdą gałązkę osobno.
- Przytnij pędy do poziomu gruntu. Zignoruj ich grubość, kolor i stan.
- Jeśli sadzonki są zdrowe, można je wykorzystać w ogrodzie do okrycia zimujących bylin. Jeśli jednak są uszkodzone, należy je spalić lub kompostować.
Częściowe cięcie
Jeśli nie zależy Ci na obfitych zbiorach, a chcesz, żeby malina owocowała dwa razy w sezonie, możesz ją pokroić w ten sposób.
- Po dokładnym obejrzeniu krzewu odetnij części owocujące od nasady. Można je rozpoznać po brązowym kolorze, łuszczącej się korze i pozostałościach kiści owoców.
- Pozostaw 3-4 młode zielone gałązki na krzaku, które są mocne i żywotne. Zwiąż pozostałe gałęzie, zegnij je do ziemi. Zostaw je tak do pierwszych przymrozków.
- Po ostygnięciu gałęzie przykryj słomą, agrowłókniną lub gałązkami świerkowymi.
Śledź naszego Instagrama