Skąd ona pochodzi?
Elegancka, ciepłolubna palma o wielu nazwach ma wiele zastosowań. Jego ojczyzną są wilgotne niziny północnej części Ameryki Południowej, rośnie od Ekwadoru i Kolumbii przez Wenezuelę i północną Brazylię aż po wschodnie wybrzeże. Jest tam też najliczniejszy, miejscami jest też głównym drzewem w krajobrazie. Palma bardzo ostrożnie wybiera miejsce, w którym zapuści korzenie. Zwykle szuka gliniastej, wilgotnej gleby z dużą ilością składników odżywczych. Rośnie często wzdłuż rzek, nie ma problemu także z terenami podmokłymi i bagnami. Nazwa acai [vyslovuje se asají] to jego brazylijska nazwa (nieco dostosowana do języka portugalskiego), która wywodzi się z języków indyjskich północno-wschodniej Amazonii i odnosi się do jadalnego owocu, owocu. A ponieważ euterpe występuje w tym regionie tak obficie, to właśnie w ten sposób najczęściej nazywano jej owoce.
Źródło: YouTube
Chociaż nazwa kapusty nie brzmi tak, jest to elegancka piękność, o czym świadczy również fakt, że często uprawiana jest jako drzewo ozdobne. Cienkie, szare pnie wyrastają najczęściej z podstawy w dużych pęczkach, dzięki czemu wyglądają jak tłum konspiracyjnych nastolatków. W górnej części wyrastają pióropusze jasnozielonych, pierzastych liści, osiągające znaczne rozmiary. Jeden taki liść może mieć do czterech metrów długości i do metra szerokości, pojedyncze listki zwisają. Dodaj do tego fakt, że w naturze euterpe może osiągnąć wysokość od trzech do dwudziestu metrów, a stanie się jasne, że nie jest to drobnostka.
Kiedy kwitnie i owocuje
Palma ta nie skąpi ilości drobnych, śnieżnobiałych kwiatów w półmetrowym kwiatostanie. Przed kwitnieniem zwykle owija się w prawie metrowe przylistki, które po kwitnieniu opadają. Kwiaty mają zaledwie około trzech milimetrów średnicy i można je zobaczyć w gajach palmowych niemal o każdej porze roku. Euterpe nie ma określonego terminu kwitnienia, kwitnie i owocuje przez cały rok, kiedy jej pasuje.
I to prowadzi nas do powodu, dla którego interesuje się nim większość ludzi – owoców. Te maleńkie zielone jagody rosną w obfitych owocnikach, których palma produkuje od 8 do 10 rocznie. Owoce dojrzewają, gdy ich skórka zmienia kolor z ciemnofioletowego na czarny. W lekko gorzkim miąższu zawsze znajdziesz jeden mały kamyk.
Czym oni są? jagody acai?
Cywilizacja zachodnia odkryła owoce euterpy, tzw.jagody acai” i zaliczyliśmy je do trudnej do zdefiniowania grupy superfoods. Nie trzeba dodawać, że to ma acai w pełni zasłużony – jest naładowany dużą ilością składników mineralnych, najlepiej fosforu, wapnia czy potasu. Zawiera chyba cały alfabet witamin, ale z pewnością warto wspomnieć o witaminach A, B, C i E. Poza tym jagody są również bogate w błonnik. Że to wszystko nie wystarczy? Nie martw się – wszystko tam jest acai uznawany jest za owoc o największej zawartości przeciwutleniaczy na świecie. I tyle powiedzieć.
Jej miąższ przygotowywany jest na różne sposoby, w tropikach spożywany jest na świeżo, ale ponieważ szybko się psuje, jest suszony, zamrażany, prasowany i mieszany. Można go delektować się na wiele sposobów, czy to w postaci lodów, proszku, czy nawet napoju, który jest popularnym preparatem acai w Brazylii. I to nie jest nic nowego. Brazylijscy tubylcy od bardzo dawna piją wywary z tych fioletowych jagód, nie ze względu na ich ciekawy gorzki smak, ale ze względu na ich właściwości lecznicze. Było to panaceum zmniejszające gorączkę malaryczną lub łagodzące objawy użądlenia skorpiona.
A co z owocami w kuchni?
Jeśli masz szczęście i zdobędziesz świeże jagody, należy je namoczyć przed przygotowaniem. Skórka świeżych jest dość twarda. Następnie owoce rozciera się na pastę, której specyficzny smak przypomina połączenie jeżyn i gorzkiej czekolady. Znacznie częściej jednak spotkasz je w postaci soku, proszku, mrożonego puree czy całych suszonych owoców. We wszystkich tych postaciach dobrze komponuje się z napojami, zwłaszcza koktajlami owocowymi i drinkami mieszanymi, zarówno z alkoholem, jak i bez. Można z nich przygotować także wspaniały mrożony deser, krem czy domowe lody.
A jak wykorzystuje się go w kuchni tropikalnej?
Kolejna pozycja na liście przydatnych właściwości kryje się w środku rozety liściowej. To nic innego jak jadalny wierzchołek wzrostu, zwany popularnie kapustą palmową – i dlatego też elegancka euterpe zyskała niezbyt szlachetną czeską nazwę kapustoň.
I tymi słowami euterpe żegna Cię i życzy miłego dnia. Pochlebia jej to, że mogła ci się przedstawić i dowiedzieć się czegoś o niej. Kto wie, czy dołączysz do długiego szeregu jej wielbicieli.
Źródło: Magazyn Receptář