Seler jest łatwy w uprawie. Jest to jednak warzywo o bardzo długim okresie wegetacji. Dlatego warto rozpocząć siew już na początku roku. Jaki materiał jest potrzebny? Które odmiany się nadają?
Wybór właściwej odmiany
Wszystko zaczyna się od wyboru odpowiedniej odmiany. Właściwy wybór to podstawa sukcesu. Wśród sprawdzonych klasyków jest odmiana Maxim posiadające bulwy o wadze do ½ kg w momencie zbioru. Jednocześnie gatunek ten wcale nie jest wymagający w uprawie. Rośnie nawet na cięższych glebach gliniastych u podnóża, które oczywiście muszą być bogate w składniki odżywcze, a także regularne podlewanie.
Jeszcze większy sukces przyniesie odporna odmiana Albin, charakteryzująca się czysto białym miąższem. Gatunek ten nadaje się zarówno do przechowywania, jak i konserwowania. Dodatkowo wykazuje zwiększoną odporność na septorię selera, która objawia się typowym plamistością i zamieraniem liści. Neon to także dochodowa i popularna odmiana.
Odpowiednie podłoże i prawidłowy siew
Do siewu w podłożu warto zaopatrzyć się w płótno ukorzeniające, gdzie wsypujemy podłoże w poszczególne części i w każdym „oknie” umieszczamy po jednym nasionku. Szczególnie ważny jest dobór podłoża, ma to znaczenie w przypadku młodych roślin. Chodzi o to, że młode rośliny mają bardzo słabą łodygę. W przypadku ataku grzybów istnieje duże prawdopodobieństwo, że cała roślinność wkrótce umrze. To sprawi, że twoja praca będzie daremna.
Zdobądź substrat typu tłumiącego, który jest już leczony przeciwko chorobom grzybiczym. Seler wysiewa się rzadko i płytko. Po wysianiu nasiona delikatnie posypujemy, podlewamy opryskiwaczem i odstawiamy w ciepłe miejsce, w którym temperatura nie spada poniżej 20°C. Pamiętaj także o regularnej wentylacji. Nasiona selera zaczną kiełkować po 2–3 tygodniach.
Zdjęcie: Pixabay
Przesadzanie lub kiedy skrócić korzenie
Kiedy na roślinach pojawią się dwa liście, jest to dobry moment na przeszczep. Jeśli sadzonka wydaje Ci się zbyt delikatna, możesz poczekać, aż pojawi się trzeci liść. Przesadzaj rośliny do większych pojedynczych doniczek lub możesz także użyć większych pojemników i pudełek. Konieczne jest pozostawienie odległości około 5 cm między roślinami, aby było miejsce na wzrost.
Gdy tylko sadzonki staną się silniejsze i wypuszczą więcej liści, należy je przesadzić do osobnych doniczek, doniczek lub nawet zwykłych kubków po jogurcie. Podczas przesadzania zaleca się skrócenie korzeni roślin o około jedną trzecią. Dzięki temu stworzy bogatszy i zdrowszy system korzeniowy.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay