Nasiona gorczycy czarnej to mały cud. Ciasto musztardowe łagodzi kaszel i bóle stawów

Prawdopodobnie znasz czarny jeżyn pod nazwą czarna musztarda lub czarna musztarda. Suszone nasiona tej ciekawej rośliny wykorzystywane są jako pikantna przyprawa, której nie może zabraknąć zarówno w marynowanych warzywach czy domowej musztardzie kremžskiej, jak i w medycynie ludowej. Słynne ciasto musztardowe łagodzi bóle stawów lub pomaga na kaszel. Nadaje się do przygotowania kiełków i mikrogreenów.

lepiej znana jako gorczyca czarna lub gorczyca czarna, to roślina jednoroczna z rodziny krzyżowych. Ma zwykle od 80 do 120 cm wysokości i kwitnie od czerwca do sierpnia drobnymi żółtymi kwiatami. Liście są ogonkowe i nieregularnie rozproszone.

Owocem jest spłaszczony strąk zawierający 4-10 kulistych, maleńkich nasion o ciemnoczerwono-czarnym kolorze. Dojrzałe nasiona gorczycy zbiera się w sierpniu i wrześniu, kiedy strąki brązowieją. Suszone wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej.

Gorczyca czarna to starożytna roślina uprawna. Prawdopodobnie dotarła do Europy Środkowej wraz z rzymskimi żołnierzami, którzy rzekomo żuli nasiona gorczycy na bóle zębów i dodawali je do pożywienia.

Efekty czarnej musztardy

W medycynie ludowej wykorzystuje się dojrzałe nasiona, które oprócz oleju zawierają olejek gorczyczny, który wspomaga miejscowe krążenie.

  • Gorczyca czarna pobudza trawienie i apetyt.

  • Zewnętrznie pomaga przy bólach reumatycznych, rwie kulszowej, zapaleniu stawów, dnie moczanowej, katarze dróg oddechowych czy chorobach wywołanych przeziębieniem.

Musztardowy naleśnik

Suszone i rozdrobnione lub zmielone nasiona gorczycy czarnej i olej z gorczycy () tradycyjnie stosowane są do rozgrzewania, a zwłaszcza krwiożerczych okładów, okładów, masaży i kąpieli. Najbardziej znany jest plaster musztardowy, który podobnie jak plaster chrzanowy pomaga przy reumatyzmie, bólach stawów i pleców, mniej jednak wiadomo, że okłady musztardowe na klatkę piersiową wspomagają oczyszczanie kaszlu. Są skuteczne także przy przeziębieniach.

Jak przygotować wrap musztardowy

Wymieszaj około 10 łyżek zmielonych nasion gorczycy z gorącą wodą, aby uzyskać gęstą pastę. Włóż cienką szmatkę. Najpierw na miejsce ułożenia naleśnika nałóż śmietanę lub niesolony smalec wieprzowy, a dopiero potem ułóż naleśnik i przykryj suchą ściereczką. Pozostaw na 15 do 20 minut. Następnie zdjąć, umyć skórę, osuszyć i ponownie nałożyć śmietanę lub smalec.

Skutki uboczne

W przypadku bardziej wrażliwej skóry lub przy częstym stosowaniu może powodować podrażnienia, a nawet pęcherze. Nie podajemy dzieciom okładów musztardowych dłużej niż pięć minut!

Musztardowa kąpiel stóp

Dodaj 1 łyżkę rozgniecionych lub zmielonych nasion gorczycy czarnej na jeden litr wody. Kąpaj stopy, aż będą wystarczająco ciepłe. Musztardowa kąpiel stóp pomaga, gdy przeziębisz się i coś po Tobie pełza.

Nasiona gorczycy czarnej w kuchni

Musztarda czarna ma charakterystyczny smak, ostry, ostry, przyjemnie ostry i palący. Całe nasiona nadają się do marynowania warzyw i grzybów, do przygotowania niektórych sosów lub marynat do mięs i ryb.

Możesz także przygotować własną musztardę Kremž, mieląc nasiona gorczycy czarnej i mieszając je z octem i innymi składnikami.

Nasiona gorczycy czarnej doskonale nadają się do produkcji kiełków. Pierwsze kiełki nadające się do spożycia zaczynają pojawiać się po 3-4 dniach, najlepsze kiełki mają wielkość 2 cm. Po wykiełkowaniu kiełki można przechowywać w lodówce, gdzie wytrzymają około tygodnia.

Nadaje się również do mikrogreenów. Są to pędy nieco dojrzalsze, ale nie osiągnęły jeszcze etapu młodej rośliny..

W niektórych miejscach młode liście wykorzystuje się w sałatkach, a dojrzałe liście je się gotowane lub smażone.

Jak uprawiać czarną tuberozę

Uprawia się tu jeżyn czarny, ale często zdzicze, dlatego można go spotkać na polach, u przeżuwaczy i przy drogach na nizinach aż do podgórza.

  • Borówka nie jest trudna w uprawie, najlepiej rośnie na glebach cięższych, gliniastych, przepuszczalnych, a na stanowisku nasłonecznionym nie będzie dobrze rosła w cieniu.

  • Uprawiamy brukiew czarną z siewu bezpośredniego, najlepiej w pierwszej połowie kwietnia. Wcześniejszy siew zapewni roślinom dobre wykorzystanie wiosennej wilgoci.

  • Nasiona są małe, wysiewamy je na głębokość 2-3 cm.

  • Okres wegetacyjny wynosi zwykle 110-120 dni.

  • Wymaga odpowiedniego podlewania, ale nie może być zbyt mokre.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *