Jagody jarzębiny korzystnie wpływają na stawy, wspomagają trawienie, pomagają przy grypie i stresie

Czerwono-pomarańczowe kuleczki jagód jarzębiny są piękną ozdobą jesiennej przyrody o ciekawych właściwościach leczniczych. Po wysuszeniu lub obróbce cieplnej są doskonałym lekarstwem naturalnym, korzystnie wpływającym na stawy, pomagającym w trawieniu i stymulującym mechanizmy obronne organizmu. Herbatę, nalewkę lub wino przygotowuje się najczęściej jako lekarstwo naturalne.

Jarzębina, owoce czerwono-pomarańczowe mają przyjemny zapach jabłek i gruszek, a ich smak jest gorzko-gorzki.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Działanie lecznicze jarzębiny

doskonale sprawdzi się jako wsparcie sił obronnych organizmu w okresie jesienno-zimowym, w okresach wzmożonego występowania chorób wirusowych czy w czasie stresu i zmęczenia. Do celów leczniczych z owoców najczęściej przygotowuje się herbatę, nalewkę, syrop lub wino. Wykorzystuje się także słodsze owoce uprawianych odmian żurawia, takie jak na przykład” – mówi zielarz Martin Kolár.

Jak przetwarzać jagody jarzębiny

Herbata jarzębinowa wspomagająca trawienie

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonych, rozdrobnionych jagód jarzębiny

  • 250 ml wrzącej wody

Przygotowanie

Owoce zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut, następnie odcedzić. Letnią herbatę możemy posłodzić miodem. Pijemy dwie filiżanki dziennie.

Nalewka z jarzębiny na bolące stawy

Składniki

  • 1 część zmiażdżonych jagód jarzębiny

  • 5 części wódki lub domowej brandy

Przygotowanie

Jagody zalać alkoholem, przykryć i pozostawić do maceracji przez co najmniej trzy tygodnie w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Następnie przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlać do mniejszych butelek.

Używać

Stosujemy 1 łyżeczkę nalewki z jarzębiny trzy razy dziennie pod język lub w szklance wody. Możemy go również stosować jako lubrykant i masować obolałe stawy.

Wzmacniające wino jarzębinowe

Składniki

  • 500 g dojrzałych jagód jarzębiny

  • 1 litr dobrego białego wina

Przygotowanie

Oczyszczoną, umytą i osuszoną jarzębinę zetrzyj na grubej tarce, zalej białym winem i zamknij. Jagody należy macerować w zimnym winie przez około 15 dni, raz na dwa dni wstrząsając. Następnie podgrzać i dwukrotnie odcedzić przez ściereczkę. Przechowujemy na zimno w lodówce.

Używać

Warto skorzystać z dziesięciodniowej kuracji wzmacniającej, która pomoże naszemu organizmowi pokonać pułapki suchej, jesiennej pogody. Przed obiadem wypij jeden kieliszek wina jarzębinowego (maks. 100 ml).

Magiczne jagody

W dawnych czasach gałązki krzykliwego żurawia przywiązywano nad drzwiami domów, aby oczarowywać i urzekać jego mieszkańców. „Jest takie trafne powiedzenie z Anglii: „Tylko żuraw przewiązany czerwoną nicią przestraszy piekielne wiedźmy na śmierć”. Żuraw był ulubionym drzewem celtyckich druidów (kapłanów), którzy uważali go za magiczne, co wynika z ochronnego symbolu pentagramu na jego owocu. Owoce i liście suszono i podpalano w celu przywołania duchów, goblinów i przewodników duchowych,„, podsumowuje Kolár.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *