Czerwono-pomarańczowe kuleczki jagód jarzębiny są piękną ozdobą jesiennej przyrody o ciekawych właściwościach leczniczych. Po wysuszeniu lub obróbce cieplnej są doskonałym lekarstwem naturalnym, korzystnie wpływającym na stawy, pomagającym w trawieniu i stymulującym mechanizmy obronne organizmu. Herbatę, nalewkę lub wino przygotowuje się najczęściej jako lekarstwo naturalne.
Jarzębina, owoce czerwono-pomarańczowe mają przyjemny zapach jabłek i gruszek, a ich smak jest gorzko-gorzki.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Działanie lecznicze jarzębiny
„ doskonale sprawdzi się jako wsparcie sił obronnych organizmu w okresie jesienno-zimowym, w okresach wzmożonego występowania chorób wirusowych czy w czasie stresu i zmęczenia. Do celów leczniczych z owoców najczęściej przygotowuje się herbatę, nalewkę, syrop lub wino. Wykorzystuje się także słodsze owoce uprawianych odmian żurawia, takie jak na przykład” – mówi zielarz Martin Kolár.
Jak przetwarzać jagody jarzębiny
Herbata jarzębinowa wspomagająca trawienie
Składniki
-
1 łyżeczka suszonych, rozdrobnionych jagód jarzębiny
-
250 ml wrzącej wody
Przygotowanie
Owoce zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut, następnie odcedzić. Letnią herbatę możemy posłodzić miodem. Pijemy dwie filiżanki dziennie.
Nalewka z jarzębiny na bolące stawy
Składniki
-
1 część zmiażdżonych jagód jarzębiny
-
5 części wódki lub domowej brandy
Przygotowanie
Jagody zalać alkoholem, przykryć i pozostawić do maceracji przez co najmniej trzy tygodnie w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Następnie przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlać do mniejszych butelek.
Używać
Stosujemy 1 łyżeczkę nalewki z jarzębiny trzy razy dziennie pod język lub w szklance wody. Możemy go również stosować jako lubrykant i masować obolałe stawy.
Wzmacniające wino jarzębinowe
Składniki
-
500 g dojrzałych jagód jarzębiny
-
1 litr dobrego białego wina
Przygotowanie
Oczyszczoną, umytą i osuszoną jarzębinę zetrzyj na grubej tarce, zalej białym winem i zamknij. Jagody należy macerować w zimnym winie przez około 15 dni, raz na dwa dni wstrząsając. Następnie podgrzać i dwukrotnie odcedzić przez ściereczkę. Przechowujemy na zimno w lodówce.
Używać
Warto skorzystać z dziesięciodniowej kuracji wzmacniającej, która pomoże naszemu organizmowi pokonać pułapki suchej, jesiennej pogody. Przed obiadem wypij jeden kieliszek wina jarzębinowego (maks. 100 ml).
Magiczne jagody
W dawnych czasach gałązki krzykliwego żurawia przywiązywano nad drzwiami domów, aby oczarowywać i urzekać jego mieszkańców. „Jest takie trafne powiedzenie z Anglii: „Tylko żuraw przewiązany czerwoną nicią przestraszy piekielne wiedźmy na śmierć”. Żuraw był ulubionym drzewem celtyckich druidów (kapłanów), którzy uważali go za magiczne, co wynika z ochronnego symbolu pentagramu na jego owocu. Owoce i liście suszono i podpalano w celu przywołania duchów, goblinów i przewodników duchowych,„, podsumowuje Kolár.