Rak to poważna choroba, która może dotknąć każdego z nas. Nie ma co ukrywać, że stawką jest życie. Leczenie raka jest trudne i nie zawsze skuteczne. Dlatego powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby uniknąć tej choroby. To nie zawsze działa. Na przykład ktoś ma genetyczną predyspozycję do raka. Można jednak zminimalizować ryzyko zachorowania na raka poprzez styl życia.
Dieta przeciwnowotworowa
Istnieją pokarmy, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Te produkty są zdrowe i przeciwnowotworowe. Wiele z nich pochodzi ze świata owoców i warzyw. Na jakich produktach spożywczych powinniśmy się skupić, jeśli zależy nam na długowieczności? Zdrowe odżywianie może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym, które zwiększają ryzyko raka.
Zdjęcie: Pixabay
Podstawą są owoce i warzywa
Pigment nadający kolor owocom i warzywom często ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Staraj się jeść co najmniej 400 g owoców i warzyw dziennie. Eksperci radzą nam przeznaczyć dwie trzecie tej kwoty na warzywa. Oznacza to, że dziennie powinniśmy spożywać 270 g warzyw i 130 g owoców. Ponadto staraj się jeść co najmniej trzy różne kolory owoców i warzyw dziennie. Połowę talerza powinny stanowić owoce lub warzywa, a drugą połowę podzielić między produkty pełnoziarniste i chude mięso, ryby lub białko roślinne.
Staraj się unikać cukru
W niektórych źródłach można spotkać się z twierdzeniem, że „cukier karmi raka”. Ale rzeczywistość jest trochę inna. Cukier odżywia wszystkie komórki w organizmie, także te nowotworowe. Jednak nie wszystkie cukry są sobie równe. Naturalne cukry zawarte w owocach i zbożach uważane są za zdrowe. Dodatek cukru prowadzi do otyłości i chorób serca, a także zwiększa ryzyko raka. Cukry te znajdziemy nie tylko w słodyczach i słodzonych napojach, ale także w produktach takich jak ciasteczka, batoniki musli, sosy do sałatek, jogurty (zwłaszcza owocowe) itp. W przypadku kobiet i kobiet powinniśmy spożywać maksymalnie 24 g dodatku cukru. 36 g dla mężczyzn dziennie.
Odpowiednia ilość witaminy D i błonnika
Niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko raka piersi, jelita grubego i prostaty. Witaminę D w pewnym stopniu pozyskujemy ze słońca, ale są też jej źródła w pożywieniu. Ponieważ zdrowie człowieka zaczyna się w jelitach, ważne jest, aby skupić się również na dostarczaniu wystarczającej ilości błonnika. Wystarczające spożycie błonnika wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka okrężnicy. Błonnik zawarty jest w skórkach owoców i warzyw, w roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych itp.
Źródła informacji:
https://health.clevelandclinic.org/anti-cancer-diet/
https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/36-foods-that-can-help-lower-your-cancer-risk.h12-1592991.html
Zdjęcie: Pixabay