Funchoza to tradycyjna potrawa azjatycka, popularna na całym świecie. Przepisów azjatyckich jest wiele: z kurczakiem, mięsem mielonym, wołowiną lub wieprzowiną, grzybami czy warzywami. Ale jedną z najbardziej znanych opcji jest funchoza z warzywami po koreańsku. Blogerka kulinarna podzieliła się przepisem na danie.
Zrzut ekranu wideo
Do przygotowania potrzebne będą składniki:
-
funchoza – 200 g;
- marchewka – 200 g;
- słodka papryka – 200 g;
- świeży ogórek – 200 g;
- czosnek – 3 ząbki;
- świeża kolendra – 20 g;
- sos sojowy – 6 łyżek. l.;
- ocet 9% – 3 łyżki. l.;
- olej roślinny – 2 łyżki. l.;
- olej sezamowy – 1 łyżka. l.;
- cukier – 1 łyżka. l.;
- kolendra mielona – 1 łyżeczka;
- czerwona papryczka chili (płatki) – do smaku;
- nasiona sezamu – do smaku.
Przede wszystkim usuń funchozę z torby. Wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem na 7 minut. Można go także przygotować według przepisu na opakowaniu.
Teraz umyj warzywa, pokrój ogórek i słodką paprykę w cienkie paski. Marchewkę zetrzeć na tarce (można też kupić gotową marchewkę koreańską, żeby szybciej ją przygotować).
W osobnej misce wymieszaj posiekany czosnek, cukier, mieloną kolendrę, papryczkę chili, sos sojowy, ocet, olej roślinny i olej sezamowy. Każdy składnik można również doprawić do smaku.
Teraz spuść wodę z grzyba. Opłucz pod zimną wodą. Odcedź na durszlaku przez kilka minut. Następnie grzybę włóż do głębokiej miski, dodaj przygotowane warzywa, liście kolendry, nasiona sezamu i sos. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Pozostaw na 1-3 godziny.
Po zaparzeniu funchozy z warzywami możesz podać danie. Nie zapomnij posypać z wierzchu nasionami sezamu, dodać liście kolendry i ostrą paprykę.