Winogrona o smaku truskawek: kto je ma, już ich nie ma, bo nie wolno ich już uprawiać. Oczywiście pod karą grzywny

Winogrona o smaku truskawek: kto je ma, już ich nie ma, bo nie wolno ich już uprawiać. Oczywiście pod karą grzywny. Charvát (Noe), Isabella i Othello – niegdyś wybawiciele europejskich winnic, dziś ze względu na zakazy władz spychani na dalszy plan. Przynajmniej pozornie.

Historyczne korzenie winogron hybrydowych

Historia tych interesujących mieszańców winorośli rozpoczyna się w połowie XIX wieku, kiedy winnice w całej Ameryce zaczęły eksperymentować z krzyżowaniem europejskich winorośli z odpornymi odmianami amerykańskimi. Powodem tej inicjatywy była potrzeba w celu zwalczania powszechnych chorób i szkodników winorośli, które niszczą europejskie winnice.

TIP: Nie zdziwcie się nowymi wymogami urzędników i karami, które dotyczą także prywatnych ogrodów. .

Jako tymczasowe rozwiązanie tych kryzysów pojawiły się hybrydy winorośli, takie jak Charvát, Isabella i Othello. Winogrona te powstały w wyniku selekcji i hodowli rodzimych amerykańskich odmian winorośli, które słynęły z odporności na choroby i trudne warunki klimatyczne. Hybrydy okazały się odporne i zaczęto je postrzegać jako potencjalne trwałe rozwiązanie problemu wrażliwości europejskich gatunków winorośli.

Wzrost i upadek winogron hybrydowych w Europie

Kiedy te amerykańskie hybrydy dotarły na ziemię europejską, przyniosły ze sobą obietnicę odporności na choroby. Ich uprawa nie trwała jednak długo. Wraz z postępem w szczepieniu europejskich winorośli na wytrzymałych podkładkach amerykańskich i wraz ze zwiększoną odpornością na choroby w wyniku dalszego krzyżowania, zapotrzebowanie na mieszańce spadło. Ponadto hybrydy nie osiągnęły oczekiwanych cech jakościowych.

winorośl Winogrona o smaku truskawkowym: kto je ma

Zdjęcie: Pixabay

Zakazany od wojny

Na początku XX wieku wiele krajów winiarskich zaczęło zakazywać uprawy tych mieszańców do profesjonalnej produkcji wina. Na przykład na terenie Czech zakaz został oficjalnie ogłoszony w maju 1941 r., czyli w okresie protektoratu, i potwierdzony po drugiej wojnie światowej w 1949 r. Celem tych przepisów było przede wszystkim zachowanie jakości i międzynarodowej reputacji europejskich wyrobów wina.

WSKAZÓWKA: Nie zostawiaj przyszłorocznych zbiorów słodkich truskawek przypadkowi i . Albo spróbuj. Wspaniale wzbogaci Twoje menu.

Dziedzictwo jest kontynuowane w ogrodach

Pomimo oficjalnych zakazów wiele hybrydowych odmian winorośli nadal dobrze się rozwijało w prywatnych ogrodach. Ogrodnicy cenią je za walory dekoracyjne, a często także za niezwykły smak – przypominają poziomki. Ten charakterystyczny smak wciąż przyciąga niewielką grupę miłośników, którzy cenią winogrona zarówno ze względu na ich historyczne znaczeniea także ze względu na ich potencjał gastronomiczny. I to pomimo tego, że bardziej doświadczeni winiarze ostrzegają przed nieprzyjemnym zapachem leszczyny i innymi negatywnymi właściwościami.

Całkiem możliwe, że znajdziesz taką winorośl w ogrodzie swoich dziadków lub na ścianie odziedziczonej chaty. Od Ciebie zależy, co z tym zrobisz – ale zdecydowanie nie reprodukuj tego i nie oferuj dalej (nie daj Boże, nawet za pieniądze). Grozi Ci za to nieprzyjemna kara.

Źródło: https://cs.wikipedia.org/wiki/Noah_(odr%C5%AFda_vinn%C3%A9_r%C3%A9vy), https://www.vinarskydum.cz/radce/postrehy/200-jak-to -był-z-Charvatem

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *