Róża uschnięta i róża bulwiasta, czyli róże owocowe, są tak samo piękne, jak wszystkie inne róże ozdobne, ale jesienią zaskoczą Cię ogromnymi owocami róży, które możesz wykorzystać w kuchni. Oczywiście można z nich zrobić także piękne jesienne dekoracje.
Popularny w zdecydowanej większości krzewów dzikiej róży (Rosa canina). Są piękne i zdrowe, powszechnie o nich wiadomo, ale w ogrodach możemy uprawiać także róże owocowe, z których najbardziej znane to róża pomarszczona i róża długoowocowa. Obydwa są tradycyjnie uprawiane w krajach południowej Europy, gdzie przygotowują doskonałe, ale…
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce dzikiej róży znajdują zastosowanie również w medycynie. W 100 gramach świeżych owoców jest go aż 1250 miligramów, a to naprawdę ogromna ilość. Owoce dzikiej róży zawierają także prowitaminę A, witaminy B i K, pektyny, garbniki i minerały oraz oczywiście cukry.
Herbata przygotowana z owoców dzikiej róży poprawia odporność i oczyszcza organizm. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, serca i naczyń krwionośnych, a także działa przeciw bezsenności. Możesz użyć owoców róży wszędzie tam, gdzie w przepisie znajdziesz owoce dzikiej róży.
Strzały róż owocowych są naprawdę ogromne i świetnie prezentują się w jesiennych dekoracjach.
Pomarszczona róża (Rosa rugosa)
Pochodzi z Azji Wschodniej, skąd w połowie XIX wieku została sprowadzona do Europy. W krajach Europy Południowej rozprzestrzenił się nawet na tyle w środowisku naturalnym, że uznawany jest tam za roślinę inwazyjną. W naszych warunkach na wolności występuje sporadycznie i dlatego nie jest uważana za roślinę problematyczną. Natomiast w ogrodzie pomarszczona róża lubi się rozmnażać poprzez wyrastanie korzeni i należy ją regularnie ograniczać w jej rozprzestrzenianiu.
Pomarszczona róża tworzy krzewy dorastające do wysokości około 2 metrów. Nie wymaga specjalnej gleby, dobrze rośnie nawet na glebach piaszczystych i słabo żyznych. Jest odporna na mróz i suszę, toleruje bezpośrednie nasłonecznienie i półcień. Piękne kwiaty, czasem czerwone lub białe, kwitną od czerwca aż do przymrozków.
Strzały pomarszczonej róży mają do 4 centymetrów, są kuliste, pomarańczowo-czerwone i dojrzewają stopniowo na krzaku.
Róża (Rosa villosa, syn. Rosa pomifera)
Możesz go również znać pod nazwami miękka róża lub róża jabłkowa. Pochodzi z południowej Europy, Kaukazu, Turcji i Iranu. Lubi i często rozprzestrzenia się z ogrodów na wolność, jednak w naszym kraju występuje stosunkowo rzadko.
Dorasta do wysokości od 1,5 do 2,5 metra i tworzy krzewy o łukowatych pędach. Kwiaty są przeważnie różowe, samozapylone, kwitną w czerwcu i lipcu i są często odwiedzane przez pszczoły. Ciemnoczerwone owoce dzikiej róży z małymi kolcami i całkowicie gładkie, mają zwykle około 3 centymetry długości i szybko miękną po dojrzewaniu, najczęściej we wrześniu.
Róża (Rosa villosa, syn. Rosa pomifera)
Róża (Rosa villosa, syn. Rosa pomifera)
Róża bulwiasta jest odporna na mróz. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, na glebach wapiennych i umiarkowanie wilgotnych. Jest całkowicie niewymagający.
Jeśli nie masz pod ręką owoców róży owocowej, do swojej kreacji użyj zwykłych owoców róży. One też wyglądają pięknie!