Owoce dzikiej róży są pełne witaminy C. Można z nich przygotować herbatę, sok, syrop i marmoladę

Róża uschnięta i róża bulwiasta, czyli róże owocowe, są tak samo piękne, jak wszystkie inne róże ozdobne, ale jesienią zaskoczą Cię ogromnymi owocami róży, które możesz wykorzystać w kuchni. Oczywiście można z nich zrobić także piękne jesienne dekoracje.

Popularny w zdecydowanej większości krzewów dzikiej róży (Rosa canina). Są piękne i zdrowe, powszechnie o nich wiadomo, ale w ogrodach możemy uprawiać także róże owocowe, z których najbardziej znane to róża pomarszczona i róża długoowocowa. Obydwa są tradycyjnie uprawiane w krajach południowej Europy, gdzie przygotowują doskonałe, ale…

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce dzikiej róży znajdują zastosowanie również w medycynie. W 100 gramach świeżych owoców jest go aż 1250 miligramów, a to naprawdę ogromna ilość. Owoce dzikiej róży zawierają także prowitaminę A, witaminy B i K, pektyny, garbniki i minerały oraz oczywiście cukry.

Herbata przygotowana z owoców dzikiej róży poprawia odporność i oczyszcza organizm. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, serca i naczyń krwionośnych, a także działa przeciw bezsenności. Możesz użyć owoców róży wszędzie tam, gdzie w przepisie znajdziesz owoce dzikiej róży.

Strzały róż owocowych są naprawdę ogromne i świetnie prezentują się w jesiennych dekoracjach.

Pomarszczona róża (Rosa rugosa)

Pochodzi z Azji Wschodniej, skąd w połowie XIX wieku została sprowadzona do Europy. W krajach Europy Południowej rozprzestrzenił się nawet na tyle w środowisku naturalnym, że uznawany jest tam za roślinę inwazyjną. W naszych warunkach na wolności występuje sporadycznie i dlatego nie jest uważana za roślinę problematyczną. Natomiast w ogrodzie pomarszczona róża lubi się rozmnażać poprzez wyrastanie korzeni i należy ją regularnie ograniczać w jej rozprzestrzenianiu.

Pomarszczona róża tworzy krzewy dorastające do wysokości około 2 metrów. Nie wymaga specjalnej gleby, dobrze rośnie nawet na glebach piaszczystych i słabo żyznych. Jest odporna na mróz i suszę, toleruje bezpośrednie nasłonecznienie i półcień. Piękne kwiaty, czasem czerwone lub białe, kwitną od czerwca aż do przymrozków.

Strzały pomarszczonej róży mają do 4 centymetrów, są kuliste, pomarańczowo-czerwone i dojrzewają stopniowo na krzaku.

Róża (Rosa villosa, syn. Rosa pomifera)

Możesz go również znać pod nazwami miękka róża lub róża jabłkowa. Pochodzi z południowej Europy, Kaukazu, Turcji i Iranu. Lubi i często rozprzestrzenia się z ogrodów na wolność, jednak w naszym kraju występuje stosunkowo rzadko.

Dorasta do wysokości od 1,5 do 2,5 metra i tworzy krzewy o łukowatych pędach. Kwiaty są przeważnie różowe, samozapylone, kwitną w czerwcu i lipcu i są często odwiedzane przez pszczoły. Ciemnoczerwone owoce dzikiej róży z małymi kolcami i całkowicie gładkie, mają zwykle około 3 centymetry długości i szybko miękną po dojrzewaniu, najczęściej we wrześniu.

Róża bulwiasta jest odporna na mróz. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, na glebach wapiennych i umiarkowanie wilgotnych. Jest całkowicie niewymagający.

Jeśli nie masz pod ręką owoców róży owocowej, do swojej kreacji użyj zwykłych owoców róży. One też wyglądają pięknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *