Możesz uprawiać kolokazję jako roślinę doniczkową lub przenośną. Bulwy są jadalne po ugotowaniu

Pod nazwą taro w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach z żywnością azjatycką można znaleźć jadalne bulwy kolokazji. Są częścią potraw w wielu krajach tropikalnych. Ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego bulwy stosuje się zawsze wyłącznie po obróbce cieplnej, jako pokarm naturalnie bezglutenowy, a liście i ogonki można spożywać w formie przetworzonej podobnie jak szpinak.

W tropikalnych i subtropikalnych rejonach Azji i Afryki jadalną kolokazję, zwaną taro, wykorzystuje się podobnie jak nasze ziemniaki, z tą różnicą, że w przypadku kolokazji nie marnuje się nawet jej łodyga. Jest to bardzo stara roślina uprawna z rodziny Araceae, uprawiana już w starożytnym Egipcie.

Kolokazja jadalna, taro (Colocasia esculenta)

W krajach, w których kolokazja jest tradycyjnie uprawiana jako roślina rolna, sadzi się ją na błotnistych polach, ale rośnie tam również jako roślina dzika. Tutaj możesz ją poznać jako roślinę domową lub przenośną.

Kolokazja ma duże, sercowate liście o długich ogonkach, które wyrastają bezpośrednio z bulwy i osiągają długość do 2 m. Liście są zwykle ciemnozielone, ale gatunki ozdobne mają również niezliczone warianty kolorystyczne lub są urozmaicone bielą. Kwiaty kolokazji są żółte i rosną w wielu kwiatostanach, otoczonych kołczanem.

Kolokazja jadalne bulwy i liście

Bulwy Colocasia są zwykle duże, ważą do 5 kg. Miąższ ma kolor od białego do żółtawego. Ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego bulw nie spożywa się na świeżo, lecz zawsze jedynie poddaje się obróbce cieplnej. Nie należy już używać nawet wody, w której gotowano bulwy. Bulwy można gotować, piec i smażyć, a także stosować jako doskonały dodatek do mięsa lub ryb.

Wysuszone bulwy są dalej mielone na mąkę, z której przygotowuje się desery i ciasta lub przetwarza na skrobię, która może zastąpić skrobię ziemniaczaną.

i są doskonałym źródłem witaminy C.

Jak uprawiać kolokazję w warunkach środkowoeuropejskich

Możesz uprawiać kolokazję przez cały rok jako roślinę doniczkową lub przenieść ją do ogrodu na lato i uprawiać jako roślinę przenośną.

Wiosną roślina musi powoli przyzwyczajać się do warunków zewnętrznych, jednak jeśli pogoda dopisze, można ją przenieść na balkon lub do ogrodu w drugiej połowie maja. Wymaga ciepła, półcienia i dużej ilości wody. W połowie września kolokazję należy wprowadzić do domu. Najlepiej zapada w sen zimowy w temperaturze około 16°C, w jasnym pomieszczeniu i przy umiarkowanym podlewaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *