Mamy tu sezon jesienny, kiedy nasze ogrody zaczynają barwić się nie tylko kolorowymi liśćmi drzew i krzewów, ale także pięknymi owocami, szczególnie w odcieniach czerwieni i pomarańczy. Niektóre cieszą tylko nasze oczy, inne szczególnie cenią głodne dzioby ptaków, ale są też jesienne owoce, które również korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Ogród jest kolorowy o każdej porze roku, a jego piękno jest zmienne. Teraz jesienią królują przede wszystkim ciepłe odcienie żółci, pomarańczy i brązów. Drzewa i krzewy często obsypane są kolorowymi owocami, które kuszą do smaku i stanowią różnorodne jesienne dekoracje. Jeżeli jeszcze nie wyhodowaliście podobnych drzewek w swoim ogrodzie, najwyższy czas pomyśleć o ich posadzeniu. Podpowiemy, które krzewy lub drzewa mogą już następnej jesieni zachwycić Cię swoim pięknem, a niektóre smakiem owoców, jeśli posadzisz je w tym roku.
Zdrowe i piękne owoce dzikiej róży
Popularne owoce dzikiej róży to na ogół owoce róż. Najczęściej myślimy o owocach pod nazwą róży dzika róża (Rosa canina)które o tej porze roku są obfite w przyrodzie.
Jednak w ogrodzie możemy posadzić także róże, które zaskoczą nas nie tylko pięknymi kwiatami, ale także owocami dzikiej róży gigantycznych rozmiarów, pomarszczona róża (Rosa rugosa) I róża (Rosa villosa). Można je oczywiście wykorzystać do wszelkiego rodzaju dekoracji, ale nawet do przygotowania doskonałego dżemu czy syropu. Te owoce dzikiej róży są pełne witaminy C i można je jeść na surowo. Ale najsłodsze są tylko wtedy, gdy są lekko zamrożone.
Załaduj małe łodygi, takie jak oliwki
Derenie to jaskrawoczerwone nasiona, które dojrzewają na dereniach jesienią. Dereń (Cornus mas) to rozłożysty krzew dorastający do wysokości 7 m, który można sadzić także w żywopłocie i utrzymywać na żądanej wysokości poprzez przycinanie.
Owoce derenia są jadalne, mają słodko-kwaśny smak i zawierają dużo witaminy C. Można z nich robić dżemy, marmolady czy syropy. Dojrzałe pędy same wypadają z krzaków, dlatego najlepiej pod krzak rozłożyć prześcieradło i potrząsnąć całym krzakiem. W ten sposób będziesz mieć podwójne zbiory. Pestki można też marynować jak oliwki zagraniczne.
Uderzająco czerwone i smaczne jagody
Sorbus aucuparia (Sorbus aucuparia) to mniejsze, smukłe drzewo występujące u prawie osiemdziesięciu gatunków na półkuli północnej. Dla doskonałego smaku owoców uprawiamy głównie morawską odmianę o słodkich owocach, która w przeciwieństwie do gorzkiego dzikiego agrestu ma mało gorzki, raczej słodko-kwaśny smak i wysoką zawartość witaminy C. Owoce zbierane są z w drugiej połowie września, im dłużej stoją na choince, tym są słodsze, a nawet można je przepuścić przez pierwszą zamrażarkę. Można je jeść bezpośrednio, ale doskonale sprawdzają się w kompotach i dżemach. Zaletą jest to, że witamina C uzyskana z owoców żurawia jest bardzo stabilna.
Głogi są dobre dla ptaków
Czy znasz buty? Z pewnością tak, ale możesz nie znać ich pod tym imieniem. Są to owoce głogu. Najpowszechniej uprawiana w naszym kraju głóg pospolity (Crataegus laevigata) to liściasty ciernisty krzew lub niskie drzewo, które rośnie w parkach miejskich, a także dziko. Jesienią obsypuje się mnóstwem pięknych czerwonych owoców, głogów. Dzikie gatunki mają również działanie lecznicze na ludzi. Działają uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi i pomagają przy bezsenności. Jednak wyhodowane odmiany nie mają działania leczniczego.
Głogi i inne owoce bardzo smakują ptakom, dlatego chętnie wykorzystujemy je jako dodatek do jesiennych dekoracji i wianków.
Asortyment drzew o czerwonych owocach jeszcze się nie kończy!
Jednak inne gatunki drzew, np. te mało wymagające, również mają piękne czerwone lub czerwono-pomarańczowe owoce irga, głóg (Pyracantha) którego kalina pospolita (Viburnum opulus) lub małe krzaki Gaulteria.