Kluski śliwkowe trzy razy inaczej. Zrób je z twarogu, zakwasu i ciasta ziemniaczanego

Nawet prosty, stary czeski klasyk – owoce, a w szczególności knedle ze śliwkami – może być wspaniałym świątecznym daniem, któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć. Może po prostu zagorzali miłośnicy słodyczy. Kluski śliwkowe tradycyjnie przyrządza się z ciasta twarogowego, twarogowego lub ziemniaczanego. Oto przepisy.

Kluski śliwkowe z ciasta twarogowo-chlebowego w panierce cynamonowej

Składniki

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 270 g twarogu

  • 130 g chleba tostowego bez skórki

  • 20 g mąki zwykłej

  • 30 g miękkiego masła

  • 25 g cukru kryształu

  • około 2 łyżeczki

  • 3-5 łyżek bułki tartej

  • 1-2 łyżeczki cukru granulowanego

  • masło do posypania

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i żółtkiem na puszystą masę. Dodajemy twarożek i na koniec zmiksowany chleb tostowy. Odstaw ciasto na 2 godziny.

  2. Przygotujemy bułkę tartą cynamonową do panierowania pierogów. Na suchej patelni podsmaż bułkę tartą na złoty kolor, dodaj cukier i cynamon (do smaku) i smaż powoli jeszcze przez chwilę.

  3. Z ciasta formuj kotleciki i zawiń w nie pestki śliwek. Gotuj około 8 minut i zaraz po wyjęciu klusek obtocz je w cynamonowej bułce. Podawać polane roztopionym masłem. Możemy udekorować bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną.

Pierogi z ciasta ziemniaczano-twarogowego z nadzieniem śliwkowym

Składniki

  • 400 ziemniaków gotowanych w skórkach

  • 400 g grubej mąki

  • 400 g twarogu

  • 15 gr

  • 1 jajko

  • sól

  • śliwki

  • 200 g kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać je i drobno zetrzeć. Wymieszaj je z mąką, solą, 250 g twarogu, jajkiem i masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto.

  2. Wydrążamy śliwki. Każdą śliwkę napełnij odrobiną konfitury i zawiń w ciasto.

  3. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy około 10 minut, aż wypłyną.

  4. Ugotowane kluski pokroić w plasterki i podawać z pozostałym twarożkiem wymieszanym ze śmietaną i cukrem pudrem.

Knedle ze śliwkami na zakwasie

Składniki

  • 300 g grubej mąki

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki granulowanego cukru

  • 1

  • 1 szczypta soli

  • śliwki

  • twardy twarożek

  • cukier

  • zmielony mak

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy drożdże. Wmieszaj cukier granulowany do mleka, pokrusz drożdże i pozwól drożdżom wyrosnąć.

  2. Do mąki dodać szczyptę soli, drożdże i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

  3. Z wyrośniętego ciasta uformuj kluski ze śliwkami i gotuj je na parze około 10 minut lub we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu klusek nakłuwamy je widelcem.

  4. Podajemy kluski śliwkowe posypane tartym twardym twarogiem i makiem (lub samym twarogiem lub samym makiem), cukrem i polane roztopionym masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *