Jesień zbliża się wielkimi krokami i wiele roślin wymaga szczególnej pielęgnacji. Najczęściej spotykamy się z ich atakiem grzybiczym. Przecież takie pomidory są już całkowicie bezlistne w wielu łóżkach, a owoce często są wyrzucane. To samo dotyczy ogórków, których istnienie zakończyła już wyższa wilgotność i oczywiście wspomniana pleśń. Takie cukinie jednak w dalszym ciągu rosną w rabatach kwiatowych bez żadnych problemów. Jest to uciążliwe między roślinami, jednak konieczna jest także ich pielęgnacja, przede wszystkim przycinanie liści cukinii.
Obowiązkowo krojenie liści cukinii
Cukinia na ogół żyje własnym życiem, jednak w momencie, gdy naprawdę urosnie do maksimum, pojawia się problem. Liście cukinii uniemożliwiają dostęp światła do samej rośliny, zwykle spotykamy się też z białawym nalotem i stopniową degradacją liści. Cukini nie trzeba przycinać, ale z mojego doświadczenia wynika, że ostatecznie pomogła roślinom. Liście wycinam w bardzo prosty sposób.
Zdjęcie: Radek Štěpán
Liście są po prostu cięte na łodydze
Dokładnie. Cukinia ma swego rodzaju główną część, którą nieco nieprofesjonalnie możemy nazwać łodygą. Wyrastają z niego same liście. Kiedy roślina wytworzy naprawdę silny i gęsty wzrost, liście należy obciąć tuż u nasady. Wystarczy wziąć zwykły nóż i stopniowo odcinać liście. Sama łodyga będzie się wydłużać, a na jej końcu utworzą się kwiaty, które następnie rozwiną się w owoce.
Woda i żniwa, nic więcej
Sama uprawa cukinii nie jest trudna. Wystarczy je regularnie podlewać i zbierać. Jeśli chodzi o zbiór, dojrzały owoc cukinii można rozpoznać po tym, że z owocu wypada suchy kwiat. Idealna wielkość cukinii do zbioru to około 20–30 cm. Takie cukinie nie wykształciły jeszcze twardych rdzeni i można je bez problemu jeść w całości. Poza tym ich skóra wcale nie jest twarda. Duże, zarośnięte cukinie nadają się praktycznie tylko do cukinii lub kapusty cukiniowej. Zdecydowanie ich nie polecam.
Źródła informacji: Autor
Zdjęcie poglądowe: Radek Štěpán
Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.