Zapobieganie udarowi dzięki temu pożywnemu warzywu: badanie, które stanowi wielki punkt zwrotny

To, co jemy każdego dnia, może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie. Pewne warzywo może pomóc w zapobieganiu udarom.

Kiedy mówimy o zdrowiu, genetyka jest z pewnością ważna, ale równie ważny jest nasz styl życia. Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i odpowiedni wypoczynek mogą naprawdę zdziałać ogromne zmiany w zapobieganiu wystąpieniu różnych chorób.

Lekarze to powtarzają od lat każdego dnia powinniśmy spożywać nie mniej niż 5 porcji owoców i warzyw. Warzywa bowiem są cennym źródłem witamin, soli mineralnych i substancji przeciwutleniających, które wzmacniają nasz organizm i naszą odporność oraz chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Ale nie tylko to: są warzywa, które mogą nam pomóc zapobiec wystąpieniu bardzo poważnych i poważnych chorób, takich jak na przykład udar. Nowe badanie wykazało, że regularne spożywanie określonego rodzaju warzyw chroni serce i zapobiega udarom. Odkrycie to stanowi prawdziwy przełom w dziedzinie medycyny.

Jeśli chcesz uchronić się przed udarami, zjedz to warzywo

Nowe badania przeprowadzone przezInstytut Badań Sercaw Australii ujawniło odkrycie, które stanowi prawdziwy punkt zwrotny w medycynie: bardzo popularne i ekonomiczne warzywo jest w stanie zapobiegać udarom, które obecnie stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie.

Nie jest to warzywo egzotyczne czy dziwne, ale warzywo, które zawsze jadaliśmy we Włoszech: brokuły. Brokuły należą do rodziny krzyżowych. Są bardzo bogate w witaminy A, C i K, ale także w żelazo, wapń i potas. Ale nie tylko to. Oprócz dostarczania naszemu organizmowi tych cennych mikroelementów, brokuły mogą uratować nam życie.

Faktycznie, naukowcy to odkryli naturalny związek obecny w brokułach może zmniejszać tworzenie się zakrzepów krwi w sercu. W trakcie badań przedklinicznych naukowcom udało się zaobserwować, że związek ten obecny w brokułach ma zdolność upłynniania krwi, a dodany do leków przeciwzakrzepowych zwiększa ich skuteczność nawet o 60%.

To jest jeden badanie wymagające dalszych badań ale przesłanki są dobre i dają nadzieję. Dlatego lekarze zalecają regularne spożywanie brokułów, nawet codziennie w sezonie. Jest to warzywo, które nadaje się do różnorodnych przetworów w kuchni.

Rzeczywiście Brokuły można jeść na surowo w sałatkach lub dipach, a także gotować na parze a następnie zmiksowane w celu uzyskania smacznych velouté lub zup. Aby nie stracić wszystkich właściwości tego wspaniałego warzywa, nie zaleca się długiego gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *