Często kupujesz szynkę pokrojoną w kostkę? Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego to tyle kosztuje? Poznajmy prawdę o tym produkcie.
Jednym z najlepiej sprzedających się produktów we wszystkich supermarketach jest szynka gotowana pokrojona w kostkę. Jest to bardzo praktyczny i wygodny produkt do przygotowania pierwszych dań, ale także do napełniania słonych pasztetów i warzyw. Wszyscy zauważyliśmy, że jednak jej koszt jest proporcjonalnie znacznie wyższy niż klasycznej szynki gotowanej w plasterkach, którą kupujemy w delikatesach.
Skąd ta różnica cenowa? Intuicyjnie można by pomyśleć, że kosztując więcej, musi to być mięso bardziej wartościowe. Prawdopodobnie będzie to bardziej szlachetna część prosiaka niż zwykła szynka pokrojona w plasterki. Ale czy to naprawdę powód uzasadniający różnicę w cenie?
W rzeczywistości szynka gotowana nie jest taka sama, ale może być trzech rodzajów: podstawowa, wybrana i wysokiej jakości. Jednak fakt, że szynka gotowana w kostce kosztuje tak dużo, nie zależy od tej różnicy w jakości. Jeśli chcesz wiedzieć, co tak naprawdę jesz, przeczytaj następny akapit, a będziesz zszokowany!
Szynka gotowana pokrojona w kostkę: oto, co naprawdę zawiera
Szynka gotowana pokrojona w kostkę to z pewnością bardzo wygodny produkt do przygotowania np. klasycznej sałatki makaronowej lub innego smacznego pierwszego dania lub farszu słonych pasztetów. Ale dlaczego kosztuje tyle w porównaniu z klasyczną szynką, którą kupujemy w plasterkach na stoisku z wędlinami? Odpowiedź jest zupełnie inna, niż sobie wyobrażasz.
Szynka gotowana, zgodnie z przewidywaniami, może być trzech różnych rodzajów: szynka gotowana podstawowa, szynka gotowana wybrana i szynka gotowana wysokiej jakości co jest najcenniejsze i dlatego najwięcej kosztuje. Ponieważ gotowana szynka, którą znajdziemy w opakowaniach już pokrojoną w kostkę, zwykle kosztuje dużo, proporcjonalnie, wszyscy mamy ochotę uwierzyć, że jest to szynka gotowana wysokiej jakości.
Ale to absolutnie nie jest prawdą. Rzeczywiście wybrana szynka gotowana i szynka wysokiej jakości wyróżniają się cechą: zgodnie ze specyfikacją co najmniej 3 z 4 mięśni ud muszą być rozpoznawalne. Dlatego nie można ich sprzedawać w kostkach, a jedynie w całych plasterkach.
Więc jathe pokrojona w kostkę to zawsze i wyłącznie szynka podstawowa, przyrządzana ze skrawków najlepszych szynek. Dlaczego więc to tyle kosztuje? Odpowiedź jest prosta: ponieważ jesteśmy zmuszeni płacić nie za produkt, ale za usługę. W praktyce jesteśmy zmuszeni płacić za wygodę posiadania produktu pokrojonego w kostkę i gotowego do użycia, dokładnie z tego samego powodu, dla którego sałatka w workach kosztuje więcej niż klasyczna główka sałaty.