Piekielny upał, lepsze piwo czy kieliszek wina? To nie tak, jak myślisz: kiedy się dowiesz, nie uwierzysz

Na piekielny upał nie ma nic lepszego niż wypicie napoju gaszącego pragnienie. Ale czy lepsze jest piwo czy wino? Oto, co wybrać.

Ostatnie tygodnie we Włoszech charakteryzowały się piekielnym upałem, a upalne dni spodziewane są również w nadchodzących dniach. Dlatego eksperci zalecają picie dużej ilości wody latem, aby zachować nawodnienie i uzupełnić sole mineralne utracone w wyniku pocenia się.

Często przy barze stawiamy na napoje mrożone, być może gazowane, ale wielu woli wypić piwo lub wypić kieliszek wina. Jeśli nie jesteś zdecydowany pomiędzy obydwoma, ważne jest, aby wiedzieć, że tak jest tylko jeden z tych napojów, który najlepiej pić, gdy jest gorąco.

Na piekielny upał lepiej wypić piwo czy kieliszek wina?

Wiele osób uważa, że ​​aby zwalczyć letnie upały, dobrym wyborem będzie wypicie mrożonego napoju, a wielu wybiera dobre, zimne piwo.

Inni natomiast nie rezygnują z kieliszka dobrego wina. Ale który wybór jest lepszy w obliczu gorących letnich temperatur? Jeśli chodzi o wino, często wybiera się wino białe, które dobrze komponuje się z daniami rybnymi, typowymi dla często odwiedzanych latem kurortów nadmorskich. Białe wino doskonale komponuje się także z owocami i warzywami, czyli innymi potrawami, które eksperci zalecają spożywać w czasie upałów.

Czerwone wino natomiast dobrze komponuje się z mięsami, które są chętnie wybierane również podczas wakacji. Jeśli zaś chodzi o piwo, to przy jedzeniu pizzy nigdy go nie brakuje. Krótko mówiącwszystkie trzy opcje wydają się lubiane, ale wbrew piekielnemu upałowi pozostaje tylko jeden wybór. Według badań naukowych przeprowadzonych przezUniwersytet Stanowy Iowa opublikowany także na La Gazzetta dello SportBardzo ważne jest, aby dokonać właściwego wyboru napoju do picia do obiadu lub podczas aperitifu, ponieważ ma to silny wpływ na organizm.

Według ekspertów nie ma korelacji typu „talia-biodra” ze spożyciem wina, inaczej niż w przypadku piwa i napojów spirytusowych. Wino, zwłaszcza czerwone, miałoby wtedy pozytywne skutki ze względu na obecność w nim polifenoli. Nie oznacza to jednak, że latem należy pić tylko dużo wina i unikać piwa, ale po prostu, że należy zachować umiar, ponieważ alkohol może powodować otyłość, gdyż prowadzi do odkładania się tłuszczu trzewnego.

Dlatego przy wyborze napoju do picia podczas aperitifu i kolacji zawsze warto kierować się odpowiedzialnością. W ten sposób można pić piwo lub wino bez rozróżnieniabez powodowania konsekwencji dla zdrowia i sylwetki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *