Naturalny antybiotyk – czosnek: najskuteczniejszy lek na biegunkę

Czosnek ma cudowny wpływ na organizm ludzki. Dlatego często nazywamy go superfoodem lub naturalnym antybiotykiem. Jego korzystne działanie wynika z jego składu; czosnek zawiera białka, witaminy B i C, karoten, magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk, a zwłaszcza allicynę. Substancja ta jest przyczyną najbardziej pozytywnego działania na organizm ludzki. Ale jeśli masz biegunkę, docenisz inną substancję w czosnku, o której nie mówi się zbyt wiele: siarczek diallilu.

Czosnek to lekarstwo

Czosnek, jeśli będziemy go regularnie spożywać, może przeciwdziałać rozwojowi raka jelita grubego. Ponadto usuwa procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach, co wpływa na poprawę zdrowia i układu odpornościowego. Kolejnym pozytywnym efektem są właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed działaniem potencjalnie szkodliwych wolnych rodników. Czosnek jest również korzystny dla zdrowia układu krążenia i przeciwdziała nadmiernemu krzepnięciu krwi.

Czosnek

Zdjęcie: Pixabay

Siarczek diallilu w czosnku

To druga najskuteczniejsza substancja zawarta w czosnku, która może mieć nawet działanie przeciwnowotworowe. Donoszono również, że zapobiega zniszczeniu mięśni u pacjentów chorych na raka. Ponadto radzi sobie z groźną bakterią – Campylobacter jejuni – którą ludzie spożywają wraz z pożywieniem. Bakteria ta może powodować ostrą biegunkę, nudności, gorączkę, ból głowy, zapalenie stawów, jelit i żołądka.

Bakterie zwierząt rzeźnych

Campylobacter jejuni to bakteria występująca głównie w mięsie zwierząt ubijanych, najczęściej w mięsie drobiu. Z biegiem czasu bakteria ta rozwinęła odporność na antybiotyki, więc mogą już nie pomagać w poprawie stanu. Jednak siarczek diallilu zawarty w czosnku może być skuteczniejszy niż antybiotyki, nawet do 100 razy. Wnika w warstwę śluzową, która chroni bakterie, a następnie dba o ich zabicie.

Zastosowanie czosnku w przemyśle spożywczym

Zatem ten składnik czosnku ma ogromny potencjał. Dodanie go do żywności może zwiększyć bezpieczeństwo i trwałość żywności. Może być również stosowany do czyszczenia powierzchni, na których przygotowywana jest żywność.

Źródła informacji:

https://synergiczni.pl/suplementy/czosnek-silniejszy-od-antybiotykow

https://www.dumazahrada.cz/clanek/cesnek-prirodni-lek-i-zivotabudic.html

https://academic.oup.com/jac/article/58/2/243/717181?searchresult=1

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *