Kuchnia wegańska, składniki i napoje, których nie może zabraknąć na liście

Odżywianie wegańskie jest obecnie coraz bardziej rozpowszechnione na całym świecie. Przyjrzyjmy się produktom, których nigdy nie powinno zabraknąć w spiżarni.

Jeszcze jakiś czas temu ledwo wiedzieliśmy, co oznacza termin „weganin”, a każdy, kto stosował tego typu dietę, był traktowany podejrzliwie, jako ekscentryczny i nieco dziwny „charakter”. Dziś jednak żywienie wegańskie jest coraz bardziej rozpowszechnione na całym świecie.

Powstały nawet restauracje i bary oferujące dania wyłącznie roślinne, czyli pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego. Sama Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że: jeśli jest dobrze zorganizowana i zaplanowana, dieta wegańska jest zdrowa i odpowiednia dla każdego.

Ale najpierw wyjaśnijmy trochę sprawę i wyjaśnijmy, o co chodzi różnica między wegetarianinem a weganinem. Kuchnia wegetariańska wyklucza użycie mięsa i ryb, natomiast wiąże się z wykorzystaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, mleko i przetwory mleczne oraz miód. Kuchnia wegańska natomiast wyklucza również produkty pochodne.

Dlatego przygotowując dania wegańskie trzeba wykazać się odrobiną wyobraźni i zawsze mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię. Ale powiedzmy sobie jasno: nie trzeba wymyślać dziwnych potraw lub potraw o nazwach, których nigdy wcześniej nie słyszałeś. Nasza włoska tradycja kulinarna bogata jest w dania wegańskie. Pomyśl tylko o makaronie z fasolą, makaronie z ciecierzycą lub pysznej sycylijskiej caponacie. Być może nikt o tym nie pomyślał, ale są to pyszne dania wegańskie.

Dieta wegańska: oto, czego nie może zabraknąć w Twojej spiżarni

Niezależnie od tego, czy zdecydowałeś się zostać 100% weganinem, czy po prostu masz ochotę od czasu do czasu poeksperymentować z daniami bez produktów pochodzenia zwierzęcego, należy przede wszystkim zrozumieć, od czego zacząć, aby przygotować dobre i kompletne pod względem odżywczym dania.

Jeśli zdecydowałeś się zostać weganinem, pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to nie działać na własną rękę i zmieniać dietę z dnia na dzień. Zawsze lepiej zasięgnąć porady, przynajmniej na początku, u dietetyka specjalizującego się w żywieniu roślinnym aby nie narażać się na ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych.

To powiedziawszy, jeśli zdecydowałeś się na dietę roślinną na zawsze lub nawet sporadycznie, Zobaczmy, jakich potraw i napojów nie powinno zabraknąć w Twojej spiżarni do przygotowania pełnowartościowych i smacznych śniadań, obiadów i kolacji.

Czego absolutnie nie może zabraknąć w lodówce weganina – i nie tylko – są sezonowe owoce i warzywa: kopalnie witamin, soli mineralnych i substancji przeciwutleniających.

Ich też nigdy nie może zabraknąć zboża: makaron, ryż, jęczmień, orkisz, kuskus, sorgo, proso, komosa ryżowa. Dzięki nim możesz stworzyć wykwintne pierwsze dania lub niepowtarzalne dania.

Kolejnym podstawowym składnikiem są rośliny strączkowe które stanowią doskonałe źródło białka roślinnego. Rośliny strączkowe w połączeniu ze zbożami dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje.

Suszone owoce i nasiona: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca, pistacje, nasiona dyni i lnu. Oprócz tego, że są bardzo bogate w dobre tłuszcze Omega 3, nadają smak zarówno słodkim, jak i pikantnym potrawom.

Napoje roślinne: soja, owies, ryż, kokos, migdały. Można je stosować na śniadanie zamiast mleka, ale można je również wykorzystać do przygotowania koktajli mlecznych i lodów.

Wreszcie, w sytuacjach awaryjnych, w których nie masz czasu i ochoty gotować, możesz skorzystać z klasycznych, gotowych produktów wegańskich, takich jak tofu, seitan, tempeh czy burgery wegetariańskie. Są praktyczne, szybkie, smaczne i bogate w białko. Ponadto z tempeh i seitanu można przygotować szmatkę warzywną, a tofu doskonale nadaje się do wzbogacania sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *