Proste masło pomidorowe to nie tylko sposób na wykorzystanie bogatych zbiorów, ale także na nadanie Twoim potrawom nowego wymiaru smaków. Nadaje się do makaronów, risotto, grillowanych ryb czy kurczaków, ale także do pieczenia lub przygotowywania słonych krakersów. Lato też tak smakuje. W lodówce zachowuje jasność około 1 tygodnia, w zamrażarce około 3 miesięcy.
Potrzebujemy
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 230 g masła
Procedura
- Oczyszczone pomidory grillujemy w piekarniku, na patelni lub na grillu. Grilluj, aż skórka zacznie się rumienić, a pomidory zaczną puszczać sok. Zajmuje to około 6 do 8 minut. Następnie pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
- Grillowane pomidory, tymianek, sól i pieprz włóż do blendera z nożem i mieszaj, aż pomidory będą całkowicie miękkie.
- Masło pokroić w drobną kostkę i dodać do mieszanki. Mieszamy, aż całkowicie połączy się z pomidorami.
- Tak przygotowane masło pomidorowe można spożyć od razu lub włożyć do lodówki, aby lekko stwardniało.
Śledź naszego Instagrama