Czy kochamy kawę i piwo? Nauka mówi nam dlaczego. Odkrycie, które może zmienić historię badań nad nawykami żywieniowymi.
W sercach Włochów szczególne miejsce zajmują dwa napoje: piwo i kawa. Dwie przyjemności tak różne, ale być może także tak powiązane. Tak, bo poza zwyczajami kulinarnymi te dwa napoje można połączyć. Tak przynajmniej twierdzi nauka, która dzisiaj wyjaśnia ponieważ uwielbiamy gorzkie napoje, takie jak piwo i kawa.
Piwo stało się synonimem towarzystwa, a liczne dedykowane wydarzenia i festiwale przyciągają entuzjastów z całego świata. Zamiast tego, jeśli istnieje napój ucieleśniający duszę Włoch, jest to kawa. Espresso, cappuccino, macchiato: każda filiżanka to rytuał powtarzany miliony razy dziennie, od świtu do późnego wieczora. Kawa to nie tylko napój, ale prawdziwy rytuał. Ale oprócz rytuałów towarzyskich istnieją powody smakowe, które sprawiają, że kochamy piwo i kawę. I nauka nam to wyjaśnia.
Dlaczego kochamy smaki piwa i kawy? Odpowiedź jest inna niż myślisz
Badanie przeprowadzone przez Szkoła Medyczna Feinberg na Uniwersytecie Northwesternw rzeczywistości wyjaśnia podłoże genetyczne, które skłania nas do preferowania tych dwóch napojów, które dla niektórych mogą być uważane za bardzo gorzkie. Badanie przeprowadzono na danych genetycznych 336 000 osób i ich upodobaniach do napojów gorzkich (takich jak piwo i kawa) oraz napojów słodkich (takich jak soki owocowe i gorąca czekolada). Według wyników, geny są powiązane z psychoaktywnymi właściwościami tych napojów.
Odkrycie zatem, które może zmienić historię badań nad nawykami żywieniowymi, które jak dobrze wiemy, mają także istotny wpływ na zdrowie psychofizyczne każdego z nas. Dzięki lepszemu zrozumieniu powiązania między naszą genetyką a gustem żywieniowym można opracować spersonalizowane interwencje, które pomogą ludziom zmniejszyć spożycie słodkich i alkoholowych napojów, poprawiając w ten sposób ogólny stan zdrowia.
Zatem badanie, które pokazałoby, jak nasze geny mogą wpływać nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na nasze preferencje żywieniowe. Wydaje się zatem, że te przeznaczone do napojów gorzkich lub słodkich odpowiadają ogólnemu systemowi nagróda nie określone warianty genetyczne. Kofeina nas pobudza, alkohol zaś relaksuje. Tworzy to cykl satysfakcji, który może sprawić, że spożycie tych dwóch bardzo popularnych i ukochanych napojów będzie nieodparte.