Czy wiesz, czym są emulgatory? E, które może nie być szkodliwe

Emulgatory są typowym przykładem tego, że nie wszystkie e są szkodliwe. Wykorzystuje się je w żywności i kosmetykach. Ich obecność można sprawdzić na opakowaniu produktu, dzięki oznaczeniu E400 – E495. Zgodnie z Rozporządzeniem Unii Europejskiej nr. 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. konieczne jest, aby ich stosowanie było konieczne ze względów technicznych. Nie może wprowadzać konsumenta w błąd. Większość obaw dotyczących emulgatorów wiąże się z substancjami syntetycznymi dodawanymi do żywności. Na szczęście większość emulgatorów nie stwarza zagrożenia dla zdrowia człowieka. Ich ilość w produktach jest ściśle kontrolowana.

Co to są emulgatory?

Emulgatory to środki powierzchniowo czynne, które tworzą granicę pomiędzy dwiema niemieszającymi się warstwami, czyli pomiędzy olejem i wodą. A służą właśnie do zmieszania obu tych części w jedną emulsję, która będzie miała jednorodną strukturę. W ten sposób można tworzyć przyjemniejsze strukturalnie produkty w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Emulgatory mogą powodować lepkość emulsji i kontrolować strukturę krystaliczną tłuszczów.

Lody

Zdjęcie: Pixabay

Emulgatory w żywności

Najlepiej będzie to zrozumieć na przykładzie. Na przykład emulgatory stosuje się w czekoladach. Zapobiegają tworzeniu się białawej warstwy czekolady, a jednocześnie pomagają zachować jej chrupkość i połysk. Ale do chleba dodaje się również emulgatory, ponieważ pomagają opóźnić jego starzenie się. Chleb pełen emulgatorów można rozpoznać po tym, że wraz z wiekiem skórka chleba traci chrupkość i staje się elastyczna (gumowata). Dzięki temu przedłuża się świeżość pieczywa. Emulgatory można znaleźć także w produktach mrożonych, np. lodach. Dzięki temu ma kremową konsystencję i powoli się topi. Przykłady te nie oddają całkowitego wykorzystania emulgatorów, można je znaleźć także w sosach, produktach mięsnych i wielu innych.

Różne rodzaje emulgatorów

Emulgatory można podzielić w sumie na cztery typy: jonowe, niejonowe, naturalne, sproszkowane.

  • Emulgatory jonowe są często stosowane jako konserwanty i środki dezynfekujące. Znajdziemy je w produktach do pielęgnacji włosów (zapobiegają elektryzowaniu).
  • Emulgatory niejonowe obejmują wyższe alkohole, cholesterol, lanolinę i monostearynian glicerolu.
  • Naturalne emulgatory występuje w niektórych substancjach występujących naturalnie w przyrodzie. Aby uzyskać pożądany efekt, należy go stosować w dużych ilościach. Mają neutralny smak, pęcznieją w wodzie. Należą do nich agar, skrobia, pektyny, lecytyna, żelatyna, wosk pszczeli i inne.
  • Sproszkowane ciała stałektóre działają jako emulgatory, to na przykład kaolin, bentonit i stearyniany magnezu, wapnia i glinu. Niestety otrzymana z nich emulsja jest nietrwała.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/emulgatory/

https://radiozurnal.rozhlas.cz/co-jsou-emulgatory-6348159

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *