Blogerka kulinarna podzieliła się prostym przepisem na zrobienie funchozy z warzywami w 20 minut




Funchoza to tradycyjna potrawa azjatycka, popularna na całym świecie. Przepisów azjatyckich jest wiele: z kurczakiem, mięsem mielonym, wołowiną lub wieprzowiną, grzybami czy warzywami. Ale jedną z najbardziej znanych opcji jest funchoza z warzywami po koreańsku. Blogerka kulinarna podzieliła się przepisem na danie.

Zrzut ekranu wideo

Do przygotowania potrzebne będą składniki:

  • funchoza – 200 g;

  • marchewka – 200 g;
  • słodka papryka – 200 g;
  • świeży ogórek – 200 g;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • świeża kolendra – 20 g;
  • sos sojowy – 6 łyżek. l.;
  • ocet 9% – 3 łyżki. l.;
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.;
  • olej sezamowy – 1 łyżka. l.;
  • cukier – 1 łyżka. l.;
  • kolendra mielona – 1 łyżeczka;
  • czerwona papryczka chili (płatki) – do smaku;
  • nasiona sezamu – do smaku.

Przede wszystkim usuń funchozę z torby. Wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem na 7 minut. Można go także przygotować według przepisu na opakowaniu.

Teraz umyj warzywa, pokrój ogórek i słodką paprykę w cienkie paski. Marchewkę zetrzeć na tarce (można też kupić gotową marchewkę koreańską, żeby szybciej ją przygotować).

W osobnej misce wymieszaj posiekany czosnek, cukier, mieloną kolendrę, papryczkę chili, sos sojowy, ocet, olej roślinny i olej sezamowy. Każdy składnik można również doprawić do smaku.

Teraz spuść wodę z grzyba. Opłucz pod zimną wodą. Odcedź na durszlaku przez kilka minut. Następnie grzybę włóż do głębokiej miski, dodaj przygotowane warzywa, liście kolendry, nasiona sezamu i sos. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Pozostaw na 1-3 godziny.

Po zaparzeniu funchozy z warzywami możesz podać danie. Nie zapomnij posypać z wierzchu nasionami sezamu, dodać liście kolendry i ostrą paprykę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *