W czerwcowych dniach w pełni cieszymy się nie tylko promieniami słońca, ale także sezonem wiśni. Oprócz doskonałego smaku, ten słodki owoc pestkowy ma także wiele dobroczynnego wpływu na zdrowie. Nic dziwnego, że wykorzystaliśmy to i przygotowaliśmy pyszne ciasto. Chętnie podzielimy się z Wami przepisem.
Potrzebujemy
- 500 g wiśni bez pestek
- 300 g mąki orkiszowej
- 250 g miękkiego twarogu
- 120 g miękkiego masła
- 1 sztuka jogurtu wiśniowego lub wiśniowego
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- skórka z cytryny
- plasterki migdałów
Procedura
Najpierw wypestkuj wiśnie, a następnie je opłucz. Gotuj je stopniowo w małym garnku, aż zmiękną. Do wiśni nie dodajemy sosu i nie doprawiamy ich w żaden sposób.
W misce wymieszaj mąkę z cukrem i jajkami. Ciasto z powstałej mieszanki będziemy formować rękami, dlatego polecamy używać rękawic kuchennych.
Dodać miękkie masło i odrobinę skórki z cytryny. Po wyrobieniu ciasta należy chwilę odstawić.
W drugiej misce dokładnie wymieszaj twarożek z jogurtem wiśniowym.
Formę do pieczenia natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na środek i dociskamy rękoma tak, aby na brzegach utworzyła się większa warstwa. Następnie na wierzch ciasta dodajemy twarożek wymieszany z jogurtem.
Na koniec równomiernie rozłóż zmiękczone wiśnie i piecz formę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczemy około 45 minut, a 10 minut przed końcem posypujemy wierzch płatkami migdałów.
Smacznego!
Śledź nas także na portalach społecznościowych