FOTOPRZEPIS Sezon na wiśnie w pełni: To owocowo-jogurtowe ciasto nie pozostanie długo na talerzu!

W czerwcowych dniach w pełni cieszymy się nie tylko promieniami słońca, ale także sezonem wiśni. Oprócz doskonałego smaku, ten słodki owoc pestkowy ma także wiele dobroczynnego wpływu na zdrowie. Nic dziwnego, że wykorzystaliśmy to i przygotowaliśmy pyszne ciasto. Chętnie podzielimy się z Wami przepisem.

Potrzebujemy

  • 500 g wiśni bez pestek
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 250 g miękkiego twarogu
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 sztuka jogurtu wiśniowego lub wiśniowego
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny
  • plasterki migdałów

Procedura

Najpierw wypestkuj wiśnie, a następnie je opłucz. Gotuj je stopniowo w małym garnku, aż zmiękną. Do wiśni nie dodajemy sosu i nie doprawiamy ich w żaden sposób.

W misce wymieszaj mąkę z cukrem i jajkami. Ciasto z powstałej mieszanki będziemy formować rękami, dlatego polecamy używać rękawic kuchennych.

Dodać miękkie masło i odrobinę skórki z cytryny. Po wyrobieniu ciasta należy chwilę odstawić.

W drugiej misce dokładnie wymieszaj twarożek z jogurtem wiśniowym.

Formę do pieczenia natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na środek i dociskamy rękoma tak, aby na brzegach utworzyła się większa warstwa. Następnie na wierzch ciasta dodajemy twarożek wymieszany z jogurtem.

Na koniec równomiernie rozłóż zmiękczone wiśnie i piecz formę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczemy około 45 minut, a 10 minut przed końcem posypujemy wierzch płatkami migdałów.

Smacznego!

Śledź nas także na portalach społecznościowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *