Znasz to uczucie, kiedy idziesz coś wyciąć, a nożyczki po prostu „przeżuwają” materiał? Może to być denerwujące, zwłaszcza jeśli zbytnio się spieszysz. Albo sytuacja znana każdej gospodyni domowej – idziesz przygotować obiad lub kolację, a cały proces utrudniają tępe noże. Zainspiruj się naszymi wskazówkami, jak sobie radzić w takich sytuacjach, nawet jeśli nie masz pod ręką specjalnych narzędzi do ostrzenia danego przedmiotu. Przydadzą Ci się zupełnie zwyczajne rzeczy, które pewnie też masz w domu!
Nie potrzebujesz wymyślnego sprzętu
Jeśli nie masz w domu specjalnej elektrycznej szlifierki lub kamienia, za pomocą których mógłbyś przywrócić ostrość tępemu przedmiotowi, ratunkiem mogą okazać się nawet zwykłe artykuły gospodarstwa domowego. Czy zastanawiałeś się nad sięgnięciem na przykład po folię aluminiową, drut lub zwykłą igłę do szycia? Te (i wiele innych) rzeczy mogą uratować Cię w krytycznej sytuacji! Po prostu spróbuj, nożyczki będą ciąć jak nowe!
Magia folii aluminiowej
Kto nie ma w domu folii aluminiowej? Wszechstronny pomocnik, w który możesz zawinąć przekąskę lub wykorzystać ją zamiast pokrywki podczas pieczenia. Czy wiesz też, że możesz go używać w zupełnie inny sposób niż dotychczas?
Jeśli Twoje nożyczki nie służą już tak, jak powinny, bardzo pożądane jest przywrócenie im ostrości. Weź pasek folii aluminiowej i złóż go kilka razy. Następnie wystarczy kilka razy przeciąć go przez wszystkie warstwy. Ostrze nożyczek znów będzie jak nowe.
Szczotka druciana nie służy tylko do szorowania garnków
Liny stalowe mają także inne zastosowania niż tylko te, do których są przeznaczone. Weź jeden kawałek drutu (pamiętaj, że zniszczysz go trwale, ale będziesz miał ostre nożyczki!), a wystarczy, jeśli przetniesz cały kawałek drutu. Jedyne, na co należy zachować ostrożność, to przecięcie wzdłuż całego ostrza nożyczek.
Czy znasz trik ze szklaną butelką?
Czy masz w swojej spiżarni butelkę po kompocie? Może służyć jako super ostrzałka do noży i nożyczek. W tym wypadku użyjesz jej gardła. Wystarczy, że owiniesz nożyczkami szyjkę butelki tak, jakbyś chciał ją przeciąć. Przetnij je kilka razy, a szkło doskonale je zmieli. Ta sama sztuczka sprawdzi się w przypadku noży, jeśli przeciągniesz je po szyjce butelki – tak jakbyś miał je przeciąć w tym miejscu.
Nie wystarczy szyć igłą!
Zwykła rzecz, jaką jest igła, sprawdzi się również podczas ostrzenia nożyczek. Włóż go pomiędzy ostrza i przetnij na całej długości tak, aby dało się zamknąć nożyczki. Już po kilku powtórzeniach możesz cieszyć się ostrzejszymi nożyczkami!
Śledź naszego Facebooka