Zamienniki ziaren kawy stają się coraz bardziej modne nie tylko wśród osób z chorobami serca i nadciśnieniem, ale także wśród zwolenników zdrowej diety. A gdy jesienią zbierzemy żołędzie, możemy przygotować domową kawę żołędziową, czyli żołędziową.
„Jeśli szukasz nieuzależniającego napoju pobudzającego, to mogę polecić przede wszystkim zieloną herbatę z dużą ilością witaminy C i innych cennych substancji, kofeinę znajdziesz w herbacie tzw. Ten orzeźwiający napój cieszy się szczególną popularnością w Ameryce Południowej, gdzie podobnie jak w naszych herbaciarniach podawany jest w typowych wydrążonych tykwach.
Doskonałą herbatą bez kofeiny lub jej podobnej herbaty jest kora południowoafrykańskiego krzewu. Krótko gotowany wywar zawiera wiele przydatnych pierwiastków i minerałów: magnez, mangan, wapń, potas, żelazo i inne.
Kawa żołędziowa zwana żołędziem
„Jeśli jednak szukasz domowego, naturalnego zamiennika ziaren kawy, to przede wszystkim radzę spróbować stymulującego i wzmacniającego żołądek z prażonych żołędzi. Kawa żołędziowa, czyli žaludovka, to wzmacniający napój bezkofeinowy, sporządzany z prażonych żołędzi, owoców dębu letniego lub dębu zimowego. Kawę żołędziową możemy kupić, ale bardzo łatwo jest ją przygotować w domu.” stwierdza zielarz.
Pieczenie żołędzi i przygotowywanie kawy
-
Zebrane żołędzie (do testu wystarczy około ćwierć kilograma) pozostawia się do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na około tydzień, aby łatwiej było oddzielić rdzeń od łupiny. Wyrzucamy uszkodzone, zarobaczone i poczerniałe żołędzie.
-
Następnie obierz żołędzie ostrym nożem i usuń skórę (jeśli nie jest to możliwe, zrób to po upieczeniu).
-
Przygotowane żołędzie zalać wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Następnie odcedź i powtórz jeszcze raz lub dwa razy. Pozwól mu dokładnie wyschnąć. Możemy je posiekać.
-
Piec żołędzie na patelni lub w piekarniku w temperaturze 220°C przez około 40 minut. Ciągle mieszamy, żeby równomiernie się usmażyły. Im dłużej będziemy je prażyć, tym będą ciemniejsze, a smak napoju będzie bardziej wyraźny, lekko orzechowy. Pieczone żołędzie powinny mieć kolor ciemnobrązowej czekolady. Wystudzone żołędzie mielimy jak ziarna kawy.
-
Miłośnicy kawy smakowej mogą podczas mielenia dodać do prażonych żołędzi egzotyczne przyprawy: goździki, cynamon, anyż gwiazdkowaty, gałkę muszkatołową, kardamon itp.
-
Kawę żołędziową przechowuj w dobrze zamkniętym pojemniku.
Domowy żołądek
Składniki
-
2 łyżeczki mielonych, prażonych żołędzi (do smaku)
-
250 ml wrzącej wody
Procedura
Żołędzie zalać wodą, pozostawić do zaparzenia na 2 do 10 minut. Im dłużej kawa pozostaje do zaparzenia, tym bardziej staje się gorzka i ciemna. Odpływ. Kawówkę żołędziową możemy wykorzystać wielokrotnie, wówczas lepiej gotować ją przez 2-3 minuty. Dla poprawy smaku możemy dodać mleko, dosłodzić cukrem (w tym cynamonem lub wanilią), miodem lub syropem.