Sorbitol należy do najpopularniejszych sztucznych słodzików. Jest to rodzaj alkoholu cukrowego, który zawiera substancje słodzące, takie jak ksylitol, erytrytol czy mannitol. Ponieważ alkohole cukrowe same w sobie są mniej słodkie, często stosuje się je w połączeniu ze sztucznymi słodzikami. Sorbitol oznaczony jest jako E420, dlatego wiele osób się go boi. 25% sorbitolu wykorzystuje się w żywności, pozostałe 75% w pastach do zębów, lekach, a nawet kosmetykach.
Sorbitol i jego źródła
Alkohole cukrowe zwykle występują naturalnie w warzywach i owocach. W przypadku sorbitolu jego największym źródłem są suszone śliwki (100 g zawiera aż 10,8 g sorbitolu). Źródłem mogą być również jeżyny, świeże śliwki, morele, jabłka i gruszki. Sorbitol występuje w gumach do żucia, syropach, kroplach na kaszel, karmelkach, cukierkach miętowych, ciasteczkach, czekoladkach i niektórych produktach przeznaczonych dla diabetyków.
Zdjęcie: Pixabay
Smak sorbitolu
Sorbitol nie jest tak słodki jak sacharoza. Zawiera tylko około 50 do 60% słodyczy. Ma jednak zdolność maskowania gorzkiego smaku sacharyny, a także zapobiega krystalizacji. Dostępny jest w postaci płatków lub białego proszku. W kontakcie z językiem wykazuje silne działanie chłodzące. Stąd jego częste stosowanie w gumie do żucia. Stosowany jest także jako środek zmiękczający, nawilżający czy przeciwzbrylający, nadający żywności odpowiednią strukturę. Jest chemicznie obojętny i stabilny w wysokich temperaturach. Ze względu na wymienione właściwości stosowany jest w produktach spożywczych, które mają tendencję do wysychania i twardnienia (wypieki, czekolada).
Sorbitol i możliwe skutki uboczne
Nadmierne spożycie sorbitolu lub innych alkoholi cukrowych prowadzi do problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, odbijanie itp. Z tego powodu zaleca się spożywanie maksymalnie od 15 do 50 g sorbitolu dziennie. Matki karmiące piersią powinny lepiej unikać tego słodzika, ponieważ może on powodować problemy trawienne u karmionych piersią dzieci. Alkohole cukrowe, w tym sorbitol, należą do substancji o znikomej toksyczności i nie stwarzających zagrożenia dla zdrowia. Sorbitol uznawany jest za substancję nietoksyczną.
Sorbitol i cukrzyca
Alkohole cukrowe są słabo wchłaniane, dlatego nie powodują nagłych wahań poziomu cukru we krwi. Jeśli jednak spożyta ilość będzie większa, może to mieć niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Jednakże powszechnie uznaje się go za słodzik odpowiedni dla diabetyków. Istnieje wiele produktów dla diabetyków zawierających sorbitol.
Sorbitol i leki
Sorbitol jest również bardzo często dodawany do niektórych leków. Sam w sobie nie ma działania leczniczego, ale może poprawić właściwości strukturalne leków. Stosowany jest głównie do produkcji kapsułek i tabletek. Stosowany jest w syropach, aby zapobiec krystalizowaniu płynu wokół zakrętek butelek.
Źródła informacji:
https://dietetycy.org.pl/sorbitol-e420/
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E420
Zdjęcie: Pixabay