Podczas upałów należy zwracać uwagę na żywność przechowywaną w lodówce, w przeciwnym razie może ona stać się niebezpieczna dla zdrowia.
Pierwszą zasadą pozwalającą uniknąć zatruć pokarmowych i problemów żołądkowych jest prawidłowe przechowywanie żywności. Te, na które należy zwrócić większą uwagę, to produkty spożywcze, które należy przechowywać w lodówce biorąc pod uwagę, że wystarczy błąd kilku stopni, aby zepsuły się wcześniej, niż oczekiwano. Na szczęście zasad, których należy przestrzegać, jest niewiele i są proste, ale należy ich bezwzględnie przestrzegać, zwłaszcza latem.
Przede wszystkim musimy pomyśleć, że równie miło jest widzieć lodówkę pełną jedzenia nie zawsze udaje nam się zjeść wszystko o czasie. Latem zwykle dbamy o lżejsze rzeczy, ale zwłaszcza gdy wyjeżdżamy na wakacje, zalegają w nas mnóstwo niewykorzystanych zapasów. Lepiej zwracać większą uwagę na zakupy, aby uniknąć niepotrzebnego marnotrawstwa i kupować tylko to, czego potrzebujesz.
Podstawową rzeczą, o której należy pamiętać, jest dłuższe przechowywanie jedzenia w jakiej temperaturze należy go przechowywać?bo to nie jest to samo na każdej półce. Im wyżej wsjdziesz, tym niższa będzie temperatura, około 2°C na ostatniej półce, na której najlepsze są produkty mleczne, podczas gdy temperatura będzie rosnąć w miarę przesuwania się w dół. Szuflady u podstawy, które są mniej zimne, nadają się do przechowywania owoców i warzyw, w których w przeciwnym razie istnieje ryzyko tworzenia się kryształków lodu.
Najpoważniejsze niebezpieczeństwo kryje się w lodówce
Zasada jest taka, że uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego między potrawami, bardzo częste, jeśli gotowana i surowa żywność jest przechowywana blisko siebie na półkach. Zamiast przechowywać je w przypadkowy sposób, należy je trzymać jak najdalej od siebie, w przeciwnym razie mikroorganizmy obecne w surowych mogłyby się rozprzestrzenić. Na przykład resztki obiadu na jednym poziomie i surowe mięso na drugim, a przynajmniej w zamkniętych pojemnikach.
Kiedy jest gorąco, bakterie i pasożyty rozmnażają się szybciej ale w przypadku surowej żywności wiemy, że musimy ją umyć lub przygotować w określony sposób. Problem pojawia się, gdy żywność ulega wzajemnemu zanieczyszczeniu, ponieważ nie zauważamy tego, dopóki nie jest za późno. Jak uczy protokół HACCP dla restauracji, jest to prawidłowe przeprowadzić podział nawet w lodówce.
W przypadku gotowanych potraw istnieje również drugi środek ostrożności. Przygotowując coś na wynos na lunch, trzeba to zrobić poczekaj, aż dobrze ostygnie przed zamknięciem tupperware i włożeniem go do lodówki. Jeśli w pośpiechu włożysz jeszcze ciepłą potrawę, para skondensuje się i skapnie na żywność. Oprócz zepsucia smaku, łatwo sprzyja to rozwojowi pleśni.