Nawet prosty, stary czeski klasyk – owoce, a w szczególności knedle ze śliwkami – może być wspaniałym świątecznym daniem, któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć. Może po prostu zagorzali miłośnicy słodyczy. Kluski śliwkowe tradycyjnie przyrządza się z ciasta twarogowego, twarogowego lub ziemniaczanego. Oto przepisy.
Kluski śliwkowe z ciasta twarogowo-chlebowego w panierce cynamonowej
Składniki
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
270 g twarogu
-
130 g chleba tostowego bez skórki
-
20 g mąki zwykłej
-
30 g miękkiego masła
-
25 g cukru kryształu
-
około 2 łyżeczki
-
3-5 łyżek bułki tartej
-
1-2 łyżeczki cukru granulowanego
-
masło do posypania
Przygotowanie
-
Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i żółtkiem na puszystą masę. Dodajemy twarożek i na koniec zmiksowany chleb tostowy. Odstaw ciasto na 2 godziny.
-
Przygotujemy bułkę tartą cynamonową do panierowania pierogów. Na suchej patelni podsmaż bułkę tartą na złoty kolor, dodaj cukier i cynamon (do smaku) i smaż powoli jeszcze przez chwilę.
-
Z ciasta formuj kotleciki i zawiń w nie pestki śliwek. Gotuj około 8 minut i zaraz po wyjęciu klusek obtocz je w cynamonowej bułce. Podawać polane roztopionym masłem. Możemy udekorować bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną.
Pierogi z ciasta ziemniaczano-twarogowego z nadzieniem śliwkowym
Składniki
-
400 ziemniaków gotowanych w skórkach
-
400 g grubej mąki
-
400 g twarogu
-
15 gr
-
1 jajko
-
sól
-
śliwki
-
200 g kwaśnej śmietany
-
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
-
Ugotowane ziemniaki pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać je i drobno zetrzeć. Wymieszaj je z mąką, solą, 250 g twarogu, jajkiem i masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto.
-
Wydrążamy śliwki. Każdą śliwkę napełnij odrobiną konfitury i zawiń w ciasto.
-
Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy około 10 minut, aż wypłyną.
-
Ugotowane kluski pokroić w plasterki i podawać z pozostałym twarożkiem wymieszanym ze śmietaną i cukrem pudrem.
Knedle ze śliwkami na zakwasie
Składniki
-
300 g grubej mąki
-
200 ml ciepłego mleka
-
20 g świeżych drożdży
-
2 łyżki granulowanego cukru
-
1
-
1 szczypta soli
-
śliwki
-
twardy twarożek
-
cukier
-
zmielony mak
Przygotowanie
-
Najpierw przygotowujemy drożdże. Wmieszaj cukier granulowany do mleka, pokrusz drożdże i pozwól drożdżom wyrosnąć.
-
Do mąki dodać szczyptę soli, drożdże i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
-
Z wyrośniętego ciasta uformuj kluski ze śliwkami i gotuj je na parze około 10 minut lub we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu klusek nakłuwamy je widelcem.
-
Podajemy kluski śliwkowe posypane tartym twardym twarogiem i makiem (lub samym twarogiem lub samym makiem), cukrem i polane roztopionym masłem.